петък, 17 юли 2015 г.

Европейски съд: Електромерите нависоко за ромите са дискриминация

Монтирането на недостъпна височина на електромерите в квартал с компактно ромско население би могло да представлява дискриминация поради етнически произход, когато в други квартали електромерите се монтират на достъпна височина. Това обяви в свое решение Съдът на Европейския съюз в Люксембург по дело C-83/14 ЧЕЗ Разпределение България АД/Комисия за защита от дискриминация.

Дори ако се установи, че в този квартал има злоупотреби с електромерите, описаната практика изглежда несъразмерна спрямо двете си цели - да гарантира сигурността на електропреносната мрежа и надлежното отчитане на потребената електроенергия, коментират още юристите. Отбелязва се, че в Съюза е приета директива за равното третиране, която забранява всяка дискриминация, основана на расов признак или етнически произход, що се отнася например до достъпа до стоки и услуги и доставката на стоки и услуги.

Според говорителката на ЧЕЗ Барбора Пулпанова, електромерите на "дискриминационната" височина са били поставени, преди още чешката компания да влезе на българския пазар.

"Причината за поставянето на тази височина е опазване здравето и живота на хората, които често пъти са боравили с уредите по погрешен начин", поясни говорителката.

Това е пореден съдебен казус, свързан с ромите у нас само в последния месец. Преди дни от Българския хелзинкски комитет спешно сезираха Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург за предстоящото бутане на две ромски постройки край Гърмен. Оттам блокираха решението на държавата, преди да е имало дело.