сряда, 8 юли 2015 г.

Бойко към Бъчварова: Уволняваш без коментар

Премиерът Бойко Борисов прави разбор на действията на полицаите, упражнили насилие в клип, разпространен в "Господари на ефира". Той се връща към миналото си на главен секретар и детайлно коменитра непрофесионалните действия на бившите си колеги от МВР. 

Дадени са и указания на вътрешната министърка Румяна Бъчварова:"Доколкото те познавам, ще приложиш цялата строгост на закона".

"Да минат проверките, но не се бави. Тези хора не трябва и дори да жалите за тях, те не са добри професионалисти. Гледах ги внимателно, ритат, блъскат, обиждат – в смисъл, нищо от този служител по-добро не можеш да извадиш за в бъдеще. Чак ме беше срам да гледам как едно момиче, пияно четири души го търкалят по земята да му сложат белезниците. Слагането на белезниците е за норматив. То не е да правиш операция, да чакаш да го хване упойката… Това е норматив!", обяснява премиерът.

Всичко това се случва, разбира се, на традиционното място - заседанието на Министерския съвет.

Според Бъчварова в пускането на два клипа - единия за полицейско насилие в София, другия на границата с бежанци, които са отпреди няколко месеца, "може да се разчете преднамереност".

"Въпросът е, че очевидно тези записи са били държани някъде, за да могат в един момента едновременно да бъдат излъчени и да направят това внушение", казва вътрешната министърка, която твърди пред колегите си от МС, както и чрез стенограмата пред широката българска общественост, че в МВР "няма съзнателна политика на насилие, нито има чак такива попуски, които да създадат съществен проблем".

 "Уволняваш без изобщо да има коментар по тази тема", нарежда обаче Борисов.

Малко по-късно беше изпълнено желанието на Борисов:


Днес следобед потърпевшите Веселина Китова и Александър Грошанов са се явили в полицията и са подали жалба срещу полицейските служители. Това дало основание за образуване на дисциплинарно производство и отстраняването им от длъжност. Главният секретар на МВР Георги Костов беше категоричен, че при такива случаи трябва да се понесе най- строгата отговорност.