понеделник, 6 юли 2015 г.

Гърция празнува, ЕС умува

Противници на предложението на кредиторите за реформи в замяна на финансова помощ се събраха на централния площад Синтагма в Атина.

Те излязоха след обявяването на предварителните резултати от референдума, за да отпразнуват своята „победа“.

Площадът се изпълни с хора, носещи гръцкия флаг и плакати с лозунг „Не на мерките за икономии!“.  Според резултатитe, съобщени от гръцкото вътрешно министерство, на базата на около 95% от вота 61,3 на сто от гърците са се обявили против предложенията на международните кредитори на референдума вчера.

С „Да“ са гласували 38,7процента, а избирателната активност е била над 58 процента.

С просрочени плащания за 1.6 млрд. евро, които Гърция не плати на МВФ на 30 юни, перспективите за гръцкия финансов хаос стават все по-реални, коментира американската телевизия CNBC.

Гърция дължи на чуждестранни кредитори около 280 милиарда евро, включително $242.8 млрд. на публични и други институции като МВФ, ЕЦБ и Европейския спасителен механизъм. Тя не разполага с пари, за да извърши плащането на дължимото и не може да сключи сделка за преструктуриране и рефинансиране на задължението, което повдига перспективата на евентуален фалит.

Частните кредитори на Гърция опростиха около 75 на сто от дълга на Гърция към тях през 2012 г. – близо 102 млрд. евро, но публичните се съпротивляват на втори такъв ход.  В гръцки медии се появиха слухове за предстоящи рокади в правителството на радикалната левица СИРИЗА, която управлява Гърция от януари т.г.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че си "отбелязва" резултата от гръцкия референдум и, че го зачита.

"Председателят Юнкер ще се консултира тази нощ и утре с демократично избраните лидери на другите 18 членки на Еврозоната както и с шефовете на европейските институции", се казва в съобщение на Комисията.

В понеделник сутрин Юнкер ще има телеконферентна връзка с председателите на Европейския съвет Доналд Туск, на Еврогрупата Йерун Дейселблум и на Европейската централна банка Марио Драги,  се казва в съобщението.


Юнкер възнамерява да говори пред Европейския парламент във вторник, се казва още в него.