понеделник, 20 юли 2015 г.

Яне Янев се кандидатира за кмет на Сандански

Яне Янев е приел да се кандидатира за кмет на Сандански. За пръв път в България политик от такъв ранг (лидер на партия и председател на парламентарна група, два пъти народен представител, председател на Комисията за борба с корупцията в 41-то НС, сега съветник на министър-председателя) се кандидатира за кмет на родния си град. В европейската политика има доста такива успешни примери, но в България това се случва за пръв път.
"Струма" припомния, че в близката история на Франция, че двама президенти са били и кметове - Никола Саркози - на богатото парижко предградие Ньой, Жак Ширак - на Париж, а президентът на Турция Тайип Ердоган - на Истанбул. В Хърватия пък по конституция депутатите могат едновременно да бъдат и кметове.

Това, което най-силно липсва на една община като Сандански, е волята за постигане на повече. Отвъд чара на спокойствието, присъщ за малкия град, през годините се е прокраднало чувството за безвремие, за нищо-случване. Един приспивен ритъм, в който мечтите и амбициите се задушават. Това може да се промени само по един начин - като амбицията, темпото и начинът на работа се внесат отвън. И както е вярно, че рибата се вмирисва откъм главата, така е вярно и че с правилния диригент музиката бързо става друга.

На това се дължи подновеният ентусиазъм на санданчани, откакто се разбра, че Яне Янев е приел настоятелните искания на неговите съратници и симпатизанти да приеме да бъде номиниран за кмет на община Сандански. Защото, отвъд всичко останало, едно е сигурно - Янев е личност, политик, свикнал да работи с национален размах. И като кмет на Сандански ще иска възможно най-бързо да реализира толкова много, че да се види от цяла България. Защото Янев не се бори за кметския стол, а за това да може най-накрая да реализира всичките идеи, контакти и уроци, натрупани в кариерата му дотук.

И къде по-подходящо да покаже нагледно какъв път на развитие предлага политикът Янев от родния му град, чиято емблематична главна улица е дело именно на знаменития прадядо на Янев - Божин Димов. Затова и така упорито мнозина са настоявали точно Янев да е кмет - защото за него кметският стол няма да е удобен, а ще бъде поле за дела. Дела, които да покажат нагледно на цяла България не Янев законотвореца, а Янев управленеца. От което най-печеливши ще са гражданите на Сандански.

Още от миналата година насам в Сандански и съставните села се носи мълвата, че на тези избори ще се случи нещо коренно различно. И ето че навръх един от най-светлите и тачени в района празници мълвата се проясни гръмовно - Яне Янев прие номинацията за кмет на община Сандански.

Един от конкретните ангажименти, поети лично от Янев, бил повече от половината местна листа на РЗС за общински съветници да бъде заета от личности, които нито са членували в партии, нито са се замисляли да участват пряко в политиката. Така да се даде път в Общинския съвет на Сандански да влязат истинските, естествените първенци на града - доказани предприемачи и професионалисти от различни сфери. За да се осигури интелектуален и административен капацитет за едно истински амбициозно бъдещо управление от нов тип.

Приелите отговорността да се кандидатират за общински съветници, някои, с цената на огромен риск за бизнеса и позициите си, чували все по-често един и същ въпрос на всички работни срещи с гражданите - "Вярно ли е, че Янев ще приеме да се върне в Сандански, за да ни бъде кмет?". Той обаче отклонявал поканите. И така до градския форум, провел се на 12-и юли, на който по план трябвало РЗС и Граждански съвет "Развитие за Сандански" да представят 7 големи проекта за постигане на просперитет за жителите на община Сандански.