понеделник, 31 август 2015 г.

Реформаторите искат единна регистрация, но за единен лидер има разнобой

Всички партии в Реформаторския блок искат да се явят с единна регистрация на местния вот, но разнобоят се получава заради различните виждания по въпроса за единен политически субект. Това прозира от изказванията на партийните лидери, които се събраха днес на "Раковски" 134 след вчерашната изненада, която поднесоха от ДСБ, БЗНС и НПСД с изявлението си, че са готови да се явят с единна регистрация на вота.

Първа влезе лидерката на ДБГ Меглена Кунева, придружавана от Найден Зеленогорски и Даниел Вълчев. Тя повтори, че ДБГ настоява за единна регистрация още от април тази година. На обвиненията на Радан Кънев, че изпраща Вълчев като преговарящ, който дори не е политическо лице, Кунева отвърна, че той следва изцяло политиката на партията й и че от ДБГ никой не възразява, че преговаря с Атанас Атанасов и Петър Москов.

След Кунева влезе военният министър и лидер на БЗНС Николай Ненчев, който също обяви, че идва с положителна нагласа. Той оправда вчерашните действия на трите формации от РБ с това, че нищо не били подписали, а направили само едно изявление.

Зам.-председателят на ДСБ Петър Москов пък заяви, че не вижда никаква колизия и очаква днес всички партии в Блока да постигнат споразумение за общо явяване.

"Ако РБ държи да е на нивото на предизборните си обещания да оповести на българските граждани конкретни стъпки за постигане на единен политически субект", обяви изненадващо Москов.

По думите му ДСБ е изпратила до всички партньори в Блока писмо със своите предложения за конкретни стъпки, за което писмо обаче медиите не знаели. На въпрос дали под единен политически субект се разбира и единен лидер, който според стари заявки на Блока трябваше да е Радан Кънев, Москов отвърна, че не бил човекът, който ще коментира пред медиите общите за Блока решения. След което заяви, че РБ трябва да определи в рамките на септември дневния ред за постигане на този общо полиитчески субект. На въпрос ако днес не се постигне консолидация какво следва, той отвърна: "Това означава, че някой е лъгал досега".

Лидерът на СДС Божидар Лукарски също подчерта, че всички искат единна регистрация, но пък изненадващо посочи, че тя не трябва да се бърка с кандидат-кметовете. Лукарски подчерта, че е бил изненадан, че СДС не е била поканена на вчерашната среща между ДСБ, НПСД и БЗНС. На въпрос дали СДС се цепи, издигайки свои собствени кандидатури, изненадващо той обяви, че подкрепата за кандидата на ГЕРБ във Варна - настоящия кмет Иван Портних, всъщност била решение на местната организация, а не на националното ръководство.

Самият Радан Кънев не дойде в началото на срещата, като по думите на заместника му Москов ще се появи по-късно.