сряда, 19 август 2015 г.

"Ислямска държава" обезглавиха главния археолог в Палмира

Главният археолог на разкопките в древния сирийски град Палмира, Халед Асаад е бил екзекутиран от Ислямска държава. 82-годишният историк бе заложник на терористичната групировка, откак тя нахлу в Палмира по-рано тази година.

Асаад, прекарал повече от половин век в работа по руините в града, е бил обезглавен, а тялото му е било провесено на антична колона на централния площад на Палмира, са съобщили от семейството на археолога пред официалните власти в Сирия, предава „Би Би Си“. Преди да го убият, в продължение на месец джихадистите са се опитвали чрез изтезания да изкопчат от него информация за това къде са скрити някои от съкровищата на Палмира. Не се уточнява кога точно е станала екзекуцията.

Халед Асаад е работил четири десетилетия като главен археолог на разкопките, докато през 2003 г. се пенсионира. Дори и след това обаче остава активен като експерт по въпросите на Палмира в културното министерство на Сирия.

„Само си представете, че такъв изследовател, дал толкова много на града и и историята, може да бъде обезглавен – коментира Мамун Абдулкарим, директор на отдела за антиките в Министерството на културата в страната. – Продължаващото присъствие на тези престъпници в града е проклятие и зло за Палмира, за всяка колона там и за всеки археологически артефакт.“

В края на месец май бойците на Ислямска държава нахлуха сред руините на Палмира, след като превзеха съвременния град в съседство. По-рано джихадистите сринаха с булдозери, чукове и експозиви няколко други древни асирийски града – Нимруд, Хатра и Дур Шарукин. През февруари пък те разпространиха видео, показващи разрушението на артефакти на хиляди години в музея в иракския град Мосул.

Палмира, днес част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и един от най-важните исторически обекти в Близкия изток, е наричана Невестата на пустинята. Градът през Второто хилядолетие пр. Хр. През I-III век е главен център на керванната търговия и занаяти. Разрушен е от римляните през 273 г. В миналото е бил важен пункт на керванния път, пресичащ Сирийската пустиня.