петък, 21 август 2015 г.

Любопитно: Нацистки влак, пълен със злато, е открит в Полша

Нацистки влак, за който се смята, че е пълен със злато и скъпоценни камъни, изчезнал пред Втората Световна война е открит от двама авантюристи в Полша, твърдят самите те, цитирани от британския „Индипендънт“. Дирите на бронирания си влак се губят близо до източногерманския град Бреслау (днес Вроцлав, в полските граници), към който съветската армия напредва малко преди завършека на войната през 1945 г.

Двамата златотърсачи, които твърдят, че са открили влака, са се свързали с адвокати и са ги ангажирали като посредници – това, което те искат за себе си е 10% от съкровищата, които ще бъдат открити в нацистката композиция.

Според Радио Вроцлав откритието съвпада с местния фолклор за мистериозния влак, пренасящ огромни богатства. Според своеобразната легенда той изчезнал близо до замъка Кшанз, където влязъл в тунел и никога не се появил в другия край. Впоследствие тунелът бил затворен, а локацията му – забравена.

Местна медия обяснява, че откривателите са поляк и германец. Друго електронно издание пък добавя, че влакът е дълъг 150 метра и може да съдържа до 300 тона злато в себе си.

Именно железопътни композиции са се използвали за откарването на плячката обратно към Берлин от завоюваните от нацистката армия земи и по двата фронта.

„Адвокати, военни, полиция и пожарна вече са в разговори по случая – казва Марика Токарска от местния общински съвет. – Този район никога не е бил разкопаван, така че не знаем какво можем да открием.“

В конкретния случай влакът е бил от 24 вагона и се движил от Будапеща към Германия, натоварен със семейните богатства, включително злато, сребро и ценни картини, иззети от унгарски евреи. Стойността на скъпоценностите е артефактите би трябвало да е около 175 милиона евро.