петък, 7 август 2015 г.

Русия започна да унищожава тонове годни европейски храни

В Русия официално започна да действа законът за унищожение на нелегално внесените в страната продукти, обект на санкции.

Прессекретарят на Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол (Россельхознадзор) Юлия Мелано разказа, че в Белгород са били унищожени 10 тона сирене. „Започна унищожаването на санкционирани продукти в Белгород. Според уточнените данни унищожената партида е била 10 тона, а не 7 тона, както беше съобщено по-рано“, каза тя пред агенция ТАСС.

По думите на Мелано сиренето е дошло от Украйна, но произходът му не е известен. Помощник-ръководителят на ведомството Алексей Алксеенко по-рано обеща, че санкционираните продукти ще бъдат унищожавани ежедневно.

„Това ще става в Калининград, Санкт Петербург, Смоленкс, Псков, на юг – в Ростовска област, от другата страна – в Оренбургска област, Саратов, Алтай. Навсякъде, където има контрабанда“, каза той и обяви, че в първия ден, откакто законът е в сила, са били унищожени „няколкостотин тона“ продукти.

Пресслужбата на губернатора на Калининградска област съобщи, че подразделението на жилищно-комуналното стопанство е сключило договор с митниците и Россельхознадзор за прием на санкционираните продукти на полигоните за твърди битови отпадъци, където те ще бъдат унищожавани.

Земеделското ведомство задържа на руско-беларуската граница три камиона с праскови и нектарини с общо тегло 73 тона, съобщава „Интерфакс“.

Товарите имали турски фитосанитарни сертификати, но станало ясно, че турските власти не са издавали такива документи. Взето е решение за унищожаването на плодовете.

В Оренбург пък беше взето решение за унищожаване на 20 тона латвийско сирене. „Сиренето ще бъде унищожено по механичен начин на специален полигон, който има всички необходими разрешителни и специализирана техника“, обяви Мелано.

В Санкт Петербург също ще бъдат унищожени 20 тона „санкционирано сирене“, съобщава източник на агенция ТАСС. На унищожение подлежи и месна продукция, която била скрита в хладилни контейнери с надпис „безопасна химия“.

В четвъртък на фитосанитарният контролен пункт в село Долосци, Псковска област, беше спрян камион, с който в Русия са били внесени 1.5 тона санкционирани домати.

Когато разбрал, че доматите ще бъдат унищожени, шофьорът извел камиона на територията на Беларус.

На 29 юли Владимир Путин подписа указ за унищожение на продукцията, внесена на територията на страната в нарушение на санкционния режим. Инициативата за това беше на земеделския министър Александър Ткачев.