четвъртък, 27 август 2015 г.

Лимузините на Политбюро изнесени в чужбина

Голяма част от ретро лимузините, возили Тодор Живков, Людмила Живкова, Фидел Кастро, Леонид Брежнев и други комунистически величия, продадени на търг от Националната служба за охрана, са били прехвърлени в чужбина.

По нейна информация държавната охрана се е освободила общо от 46 мерцедеси и чайки, които са били официалните автомобили на властта преди 10 ноември 1989 г. Поне половината вече не са у нас.

Един от първите мерцедеси, купен за Тато, бе изложен на търг за стари автомобили в Германия преди година на стартова цена от 175 хил. евро. Как се е озовал там, никой не знае. Информация за собственика не фигурира в съобщението за аукциона. Също така не е ясно и в чии ръце е преминал.

Тодор Живков се е возел в мерцедес, който бил заобиколен от две волги отпред и отзад а първа вървяла пилотната кола на КАТ.
През цялото време, което е прекарал на върха, бившият Първи е ползвал почти само мерцедеси. Колите са подменяни, след като навъртят 50 хиляди км, разказват запознати. А последните две, возили Живков в края на 80-те години преди падането му от власт, все още стоят в гаража на НСО.

Едната за дълго време беше зачислена служебно на Симеон Сакскобургготски като премиер и после като член на Съвета на тройната коалиция (2001-2009). Това е и автомобилът, който има най-сериозната бронировка в автопарка на НСО. И въпреки че през 2001 г. в началото на мандата на царя вече е бил над 12-годишен, му е бил даден, защото бил най-надежден, разказват служители на службата за държавна охрана.
Навремето за този мерцедес администрацията на бай Тошо направила специална поръчка.

Останалите коли дори от същата марка нямали такава бронировка.

Людмила Живкова също се е возила с немски автомобили - модел 220 и 230, твърдят наши източници. Къде са те, не се знае. Вероятно също са изнесени в чужбина.

Според информация в началото на 80-те години българските гранични полицаи са хванали контрабанда от 40 мерцедеса, които били конфискувани и дадени на разположение на властта.