четвъртък, 27 август 2015 г.

Улични хладилници събират безплатна храна за хора в нужда

Празни улични хладилници в София ще чакат да бъдат напълнени в помощ на хора в нужда. Първият вече е поставен в столичния квартал "Иван Вазов". Той е част от благотворителна инициатива, наречена "Ако си дал...". Организатор на инициативата е готвачът Стефан Чолаков, който преди няколко месеца започна да раздава непродадената от деня храна на възрастни хора и социално слаби.

Улични хладилници събират безплатна храна за хора в нужда. Зад инициативата стои готвач и банков обирджия. Той се казва Стефан Чолаков. Човек с разностранни интереси и интересно минало. Днес той е притежател на заведение, готвач и консултант по банкова сигурност. В миналото му остава най-големия банков обир в България. Идеята за благотворителната кампания идва спонтанно. Всяка вечер останалата храна от обедното меню в заведението му се разнася на нуждаещи се.

Инициативата бързо набира популярност. За два дни информацията за кампанията е споделена от над 15 хил. потребители в социалните мрежи. Не виртуално, а съвсем реално в нея се включват десетки.

Самият Стефан обяснява, че с благородната кауза не изкупва старите си грехове. През 1997 година, чрез манипулиране на банковата система той успява да задигне 181 млн. лева.

Още десетки хладилници ще очакват да бъдат напълнени с храна за най-нуждаещите се. Част от тях в столицата на ул. Раковска, в Зона Б5 и Студентски град, а други ще са разположени в Пловдив, Бургас и други градове. Всеки, който желае да се включи като дарител може да потърси информация за кампанията на сайта й или във фейсбук.