събота, 26 септември 2015 г.

28 руски изтребители и щурмови самолети всеки момент може да атакуват "Ислямска държава"

Американското разузнаване счита, че Москва може да започне авиационни удари по Сирия във „всеки момент”. Това съобщи Лос Анджелис Таймс с позоваване на източник в администрацията на САЩ, близък до разузнавателните кръгове.
„Реактивните самолети са готови за нанасяне на удари, в настоящия момент нищо не ги спира” – заявил източникът. Те ще бъдат „изпълнени с над 20 руски военни самолети, които са доставени тайно в Сирия миналата седмица”.

От администрацията на САЩ отбелязват, че в последно време руски разузнавателни безпилотни самолети разузнават северозападните райони на Сирия с цел откриване на потенциални цели за бъдещи удари в провинциите Латакия, Хама и Идлиб.

Във Вашингтон отбелязват, че тъй като тези райони не са подложени н опасности от терористите на ИД, действията от руска страна свидетелстват за подкрепата на правителствения режим в продължаващата в региона гражданска война.

В специализираните сайтове изтече информация, че през изтеклата седмица на летището в Латакия на 56 км от пристанището в Тартус са пристигнали 28 руски изтребителя и щурмовици, а предишната седмица са доставени са доставени 16 вертолета, артилерия и танкове, на летището е построена допълнителна пътека за рулиране на самолетите преди и след полета, издигната е диспечерска кула.

Официална Москва не веднъж е заявявала, че в Сирия се намират руски военни специалисти, които помагат на сирийците да усвоят доставената военна техника в съответствие със съществуващите договори и международното право. Това въоръжение е предназначено за противодействие на терористичната заплаха от страна на ИД.