петък, 25 септември 2015 г.

Семейство Ротшилд продават картини на Рембранд

Семейство Ротшилд ще продаде две картини на Рембранд на Националния музей в Амстердам за общата сума от 160 милиона евро. Портретите, рисувани през 1634 г., са на двама изтъкнати граждани – Мартен Сулманс и неговата съпруга Упхен Копит, изобразени в навечерието на сватбата им.

През 2013 г. семейство Ротшилд предложи платната първо на Лувъра, пише френското издание „Льо Поан“. След година преговори обаче музеят отклони офертата за 160 милиона евро като прекалено висока. Тогава холандският музей предложи на Лувъра да придобият съвместно картините, като те бъдат излагани и на двете места, редувайки се.

Междувременно Холандия направи ново предложение за творбите. И сега, на 21 септември, холандското правителство се ангажира пред парламента да събере сумата от 80 милиона евро и да закупи първата картина. Другата половина от сумата ще бъде за сметка на музея, който притежава голяма колекция от платна на Рембранд.

Напускането на картините от френска територия е провал за Лувъра, първият музей в света по брой на посещенията (9,3 милиона души за 2014 г.).