сряда, 23 септември 2015 г.

Бойко иска зона за сигурност в Сирия

България е заплашена от вълна от над 10 милиона имигранти и застава зад искане на съседна Турция за създаване на зона за сигурност в Сирия, която да спре миграционния поток в източника му, обяви днес в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов.

„С турския премиер разсъждаваме върху варианта в Сирия да се създаде една зона за сигурност, веднъж - хората да са близко до родните си места, второ – каквото трябва да им се помага да им се помага там и разбира се конфликтът там трябва да се преркарати час по-скоро“, каза Борисов на влизане в среща на държавни и правителствени лидери от европейската десница, която предшества насрочен по-късно през деня Европейски съвет заради миграционната криза.

„Каквото и да се полага от Европейския съюз като усилия, над 10 милиона имигранти се очаква да влязат в България“, каза още Борисов. „Турците полагат огромни усилия и се държат изключително хуманно и европейски и много милиарди долари похарчиха вече по бежанците, но те не могат вече да ги удържат“.

Борисов обяви, че на срещата на върха на ЕС ще пледира за международна конференция за Сирия с участието на ЕС, САЩ, Русия, арабските страни и за налагането на такава зона за сигурност.

Запитан какво ще предложи на колегите си в Европейския съвет, той каза: „Да се направи незабавно среща със САЩ, Русия, ЕС, която да реши глобално въпроса за източниците на тези напрежения...Зоната за сигурност в Сирия незабавно трябва да си изгради“.

По думите му за целта няма да е непременно необходима военна операция. Той обаче се съгласи, че за охраната на зоната биха били необходими включително и европейски военни сили и припомни, че ЕС има над 15 военни контингента изпратени с мироопазващи и хуманитарни мисии по целия свят в осъществяване на неговата Обща политика за сигурност и отбрана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар