петък, 23 октомври 2015 г.

Борисов разкри: Хора от ГЕРБ ме заобиколиха за Йордан Бакалов, за да назначат Пламен Манушев от Варна

Мога да гарантирам, че пари за избори, даже за телевизии сега не даваме, камо ли за платени гласове. На нас такива гласове не ни трябват. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия премиерът Бойко Борисов. Той предупреди кандидатите на ГЕРБ по места да не се подвеждат да направят нещо, което е забранено в партията.

По случая с кандидата за общински съветник Пиже Борисов счита, че институциите са действали адекватно и бързо са си свършили работата. Той отговори и на упрека на лидера на ДПС Лютви Местан, че малките села са забравени за сметка на „жълтите павета”: „В нашия мандат ние сме направили за родопските села и за смесените райони, отколкото за последните 25 години. Към мен този упрек той не може да го отправи”.

Премиерът заяви, че в коалицията не стои въпросът как ще се представят партиите, за да продължи тя да съществува. „В нашето представяне с Реформаторския блок кой колко добре ще се представи няма никакво значение”, каза той и добави, че ако партията се представи зле, заедно с Патриотичния фронт и АБВ, ще се даде повод на опозицията да атакува, с вот на недоверие например. „Местните избори винаги са повличали крак. Ако се представиш добре, оцеляваш”, посочи Борисов.

На въпрос относно изказване на Цветан Василев за действия на министри на ГЕРБ, свързани с краха на КТБ, Борисов отвърна: „Да не си губим времето с такива...”. „Ако ние тогава не я бяхме подкрепили, както и други български банки, тя щеше да се срути тогава и да нанесе много по-големи щети”, обясни той. По думите на Борисов, Пламен Орешарски и Петър Чобанов са хората, които трябва да понесат тежка наказателна отговорност за това, което се случи в КТБ. „Горанов е един чудесен министър и няма никаква зависимост от никой”, защити той финансовия си министър.

„Призовавам всички да гласуват за референдума и за електронното гласуване”, заяви премиерът. Той посочи, че ГЕРБ са били „за” и трите точки на референдума.

Министър-председателят коментира и казуса с шефа на служба „Военна информация” Йордан Бакалов, който с новите поправки в закона няма право да заема поста. „В парламента има наш кандидат за този пост и, знаейки че подкрепям Бакалов, решиха да ме заобиколят”, разкри той.

На въпрос „Как се заобикаля министър-председател” Борисов отговори: „Като смениш закона и слагаш критерий. Имаме един депутат, адмирал, който има интерес, всички си го харесват и е пригоден за този пост. Той в никакъв случай не е по-лош от Бакалов. Но така, както го направиха, ме ядосаха и аз призовах президента да го върне”. Той уточни, че става въпрос за Пламен Манушев от Варна.

Премиерът се похвали с повече събрани приходи. „На базата на тези приходи ще дадем добавки на пенсионерите първо за Коледа, после за Великден”, посочи той.

На упрека, че открива пътни отсечки точно преди изборите Борисов отвърна, че не може да изчисли с точност кога ще бъдат готови. „Понеже много харесвам Мишо Миков и БСП, а основния лозунг на БСП е, че асфалт не се яде, ето сега ще им дам повод да си направят по-добре кампанията”, добави той. Премиерът даде пример с Бобошево, който след откриването на магистрала „Струма” ще бъде на 20 минути разстояние от София. „Варна без магистрала „Хемус” е едно село”, каза още той.

По думите му е напълно нормално здравният министър Петър Москов да присъства на откриването на отсечка от магистрала „Струма” – „Нали сме коалиция”. Той разкри още, че за събитието возил в джипа си Москов, Лиляна Павлова и президента Росен Плевнелиев. Москов притеснено го попитал дали може да запали цигара. „Ако запалим, дали на Росен ще му стане лошо”, попитал той премиера.