четвъртък, 12 ноември 2015 г.

7-часовият протест на полицаите се провали

Замисленият като 7-часов протест на полицаите пред Народното събрание, докато вътре бюджетната комисия разглежда бюджета за следващата година, на практика се провали.
Служителите на реда започнаха да пристигат още около 13 ч пред парламента, но редиците им бяха рехави – събраха се около 70-80 души. Не се стигна до очаквания пик на протеста при старта на заседанието на комисията. Към 16 ч на жълтите павета бяха останали не повече от 20-ина човека. По-голямата част от колегите им се изнесоха малко преди това с мотива, че се готвят за нощни дежурства.

Протестът бе почти мълчалив, хората разговаряха тихо помежду си и слушаха музика, нямаше скандирания на лозунги, а плакатите се брояха на пръсти. Обстановката в района беше повече от спокойна. Движението се осъществяваше нормално, нямаше блокирани улици.

Шефът на синдикат Алианс „Сигурност” в МВР Галентин Грозев коментира пред Дарик, че днес целта на протеста не е била да е масов, а да напомни за очакванията на полицаите.
Да отпаднат всички текстове в законопроекта за бюджет 2016 г., които касаят компенсациите в сектор „Сигурност”. Това пък поиска Лукан Лазарски, председател на УС на Синдикален алианс „Сигурност” в МВР.

Иван Коцев от синдиката на служителите в затворите в България заяви, че е дошъл за протеста чак от Стара Загора. Той се присъединил към протестиращите, защото се орязват техните трудови и социални права. Той очаква при второто четене на бюджета „спорните промени“ да отпаднат.