понеделник, 16 ноември 2015 г.

Франция отвръща на удара

Франция отговори на кървавите атентати, извършени в петък на нейна територия, с масирана бомбардировка в джихадисткия бастион Ракка в източната част на Сирия, съобщи Франс прес. Десет френски изтребители-бомбардировачи поразиха вчера с 20 бомби обекти, принадлежащи на организацията "Ислямска държава".

Саркози призова Запада и Русия да се обединят срещу „Ислямска държава”

"Първата унищожена цел е обект, използван от "Даеш" ("Ислямска държава") за команден пост, център за рекрутиране на джихадисти и склад за оръжия и боеприпаси. Втората поразена цел е лагер за трениране на терористи", уточни министерството на отбраната в комюнике.
Общо 12 летателни машини, включително 10 бомбардировача, излетели от бази в Обединените арабски емирства и Йордания, участваха в операцията.

Министерството допълни, че са били поразени предварително набелязани цели и че операцията е извършена в координация с американските сили.

10 000 войници патрулират във Франция за гарантиране на сигурността

Кървавата равносметка след безпрецедентните терористични атаки в сърцето на Франция - Париж, е 129 жертви до момента - повечето млади хора, граждани на различни държави, повечето французи, 352-ма ранени, 99 души в критично състояние.Според други информации жертвите на атентатите във френската столица са достигнали 132 души.