понеделник, 16 ноември 2015 г.

Хванаха главния заподозрян за атентатите в Париж

Белгийската полиция залови Салах Абдеслам, заподозрян, че е координирал атентатите в Париж на 13 ноември, съобщи преди малко френското радио RTL. Той е задържан в брюкселското предградие Моленбеeк, населено предимно с имигранти, сред които и много предполагаеми ислямисти.

Абдеслам е роден в Белгия, но има френско гражданство. Възрастта му е 26 години. В неделя властите в двете страни го обявиха за издирване и издадоха международна заповед за ареста му. Гражданите бяха предупредени, че той е изключително опасен.

Салах е бил задържан преди време ог френската полиция, но никога не е бил арестуван. Часове след атентатите в Париж той бил спрян, докато пътувал с колата си към белгийската граница. До ареста си Салах бе в неизвестност.

Салах Абдеслам
Заловен
Роден е в Белгия, но е френски гражданин.
Засега властите не огласяват в какво точно е заподозрян.

Белгия издаде международна заповед за ареста на Салах Абдеслам, а френската полиция пусна снимката му и предупреди хората, че е опасен, преди да бъде заловен днес.

Според Жан-Паскал Торо - говорителя на белгийската федерална прокуратура, Ибрахим и Салах Абдеслам имат трети брат, който е арестуван от полицията в Белгия.

Един от братята му - Ибрахим Абдеслам, също е заподозрян в участие в терористичните атаки в Париж. Предполага се, че той се е самовзривил край кафене на бул. "Волтер". Загина обаче само Ибрахим, а няколко посетители бяха ранени.

Откриха кой е мозъкът на атентатите
Междувременно френски официален представител, пожелал анонимност, съобщи пред в. "Индипендънт", че белгийският гражданин Абделхамид Абаауд (29 г.) е мозъкът на парижките атентати.
Абаауд е бил замесен в планирането на няколко осуетени атаки срещу влакове и църкви. най-вероятно той е финансирал и наблюдавал изпълнението на нападенията на 13 ноември във френската столица. Агенти успели да го проследят чак од Гърция по мобилния му телефон.  Той е живял в населения предимно с имигранти брюкселски квартал Моленбеек, където днес белгийската полиция проведе мащабна операция.

Белгийският в. "Де Стандаард" пише, че Абаауд е бил шеф на терористична клетка, която белгийските сили за сигурност унищожиха в източния град Вервие на 15 януари, като убиха двама от членовете ѝ. През юли съд в Брюксел го осъди задочно на 20 години затвор.

Според френското радио Ер Те Ел Абаауд е извършвал екзекуции на заложници на организацията „Ислямска държава” (ИД) в Сирия и е вербувал за нея дори 13-годишния си брат.