вторник, 10 ноември 2015 г.

И Де Ниро може да вземе руско гражданство

Робърт Де Ниро може да е следващият прочут актьор, който ще поиска руско гражданство. При откриването на московски ресторант, на който е съсобственик, холивудската знаменитост заяви, че обмисля да кандидатства за паспорт в страната. Новината е съобщена от пресцентъра на търговския център, където се намира заведението, и е цитирана от повечето водещи руски медии.

„Възможно е да поискам да получа руско гражданство – казва Де Ниро. – Както знаете, това е сложна ситуация, така че ще видим. Невъзможно е да се предскаже.“

Пред журналисти актьорът, иначе известен със сприхавия си нрав, заявява, че много харесва руската кухня. Той се намесва и в международната политика, като призова за сътрудничество между Москва и Вашингтон, за да се сложи „край на всички разногласия“.

Де Ниро съветва руските младежи да правят правилните неща, за да стане светът по-добър.

„Ние всички трябва да сме заедно, за да прекратим полемиките – коментира актьорът. – Трябва да работим заедно.“

Робърт Де Ниро е собственик на ресторант от прочутата верига „Нобу“ заедно с японеца Нобу Мацухиса. Двамата започнаха общия си бизнес със заведения в Ню Йорк през 1994 г., а днес вече имат 33 ресторанта в 28 града по света, включително Лондон, Лас Вегас, Мелбърн, Токио, Пекин и Маями. В Москва това ще бъде вторият „Нобу“.

Ако наистина Де Ниро кандидатства за руско гражданство, той би последвал примера на френския си колега Жерар Депардийо, който от януари 2013 г. е жител на Руския, с декрет, подписан лично от президента Владимир Путин. Депардийо получи руския си паспорт лично от държавния глава в Сочи, а по-късно местните власти му дадоха и апартамент в Мордовия – регион, известен с широката си мрежа от затворнически колонии от времето на Сталин.