петък, 20 ноември 2015 г.

Разкрития: Бойко Борисов води бизнеса на Пеевски в Китай

С официалната държавна подкрепа и благословията на премиера Бойко Борисов фирма, свързвана с депутата от ДПС, медиен магнат и бизнесмен Делян Пеевски, ще открие завод в Китай. Става въпрос за млекопреработвателната компания “Лакрима”.

Министър-председателят заминава за Поднебесната империя на официално посещение. С него ще бъдат и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Божидар Лукарски, на земеделието Десислава Танева и на транспорта Ивайло Московски. В делегацията са включени и изпълнителни директори, корпоративни и финансови съветници от България.
На 23 ноември в Шанхай ще бъде открита конференция “Инвестирай в България. Разшири се в Европа”, в която ще участват държавните представители. Неин организатор е Българската агенция за инвестиции (БАИ).
Люботитната подробност е, че на конференцията ще бъдат подписани междуфирмени споразумения между "Лодис Инвест" (Лакрима) и китайската компания Heilongjiang Wondersun Dairy Co Ltd. за създаване на завод за кисело мляко, става ясно от прессъобщение на БАИ.
Българската фирма “Лакрима” е официално собственост на Венцислав Донков.
Обаче зад компанията прозира именно Делян Пеевски.

Закваската на Пеевски

Управляващ директор и днес е Венцислав Донков, а едноличен собственик на виенската фирма към момента е българското дружество "Дореко комерс", става ясно от справка в австрийския търговски регистър. То е собственост на регистрирана на Британските Вирджински острови фирма със същото име. През "Дореко" "Булгартбак" осъществява някои ключови свои операции като контрола над завода "Юрий Гагарин". Дъщерната "Дореко секюрити" например се управлява от бившия зам. главен прокурор Бойко Найденов, който днес отговаря за сигурността на холдинга. Друго дъщерно дружество на "Дореко" е "Сода комюникейшънс" - рекламната агенция на "Булгартабак".

Всъщност Петков обявява свързаност с Tobe Trade International GmbH в декларацията си за конфликт на интереси. Но това явно на никого не е направило впечатление.

Бруталните конфликти на интереси не спират дотук. От края на 2013 г. започват да се водят разговори между "Ел Би Булгарикум" и "Лoдис инвест" (които купиха "Лакрима" в средата на 2012 г.) за производство на продуктите на фирмата в базата на държавното предприятие във Видин. От кореспонденцията между двете компании става ясно, че на продуктите на "Лакрима" изрично ще се споменава, че са произведени от "Ел Би Булгарикум". Към момента на тази кореспонденция Венцислав Донков е собственик на "Лодис инвест", т.е. той преговаря с бившия си виенски партньор Димитър Петков, който вече е изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум".

Самата "Лакрима" има план за експанзия в Азия и представители на компанията са посещавали Китай, Виетнам и Тайланд, твърдят източници на "Капитал". Със сигурност European Traders PTE (за която няма формални данни да има връзка с "Лодис инвест") е правила презентация в Ханой.

Работата на ишлеме е обичайна за млечния бранш, особено ако съответното предприятие има свободни мощности. В този период обаче държавното предприятие прекъсва договорите си за продажби на щандовете на "Билла" (продължава да продава в "Метро" и "Карфур") и продажбите на продукцията му се свиват. Както се вижда от финансовия отчет за деветмесечието на 2014 г., като цяло приходите му спадат със 7.7%, но увеличението на запасите и незавършеното производство скача с драстичните 445.6%. Получава се така, че "Ел Би Булгарикум" губи канал за реализация на продуктите си и заради блокираното си производство, не му остава нищо друго освен да работи за други фирми.

На този фон фактът, че на 31 март 2014 г. е направен депозит в КТБ (класическа стъпка при овладяването на други държавни компании в този период) за един милион долара,
 изглежда като дребна подробност. Още по-дребно може да изглежда това, че в договора с финансовата институция изрично е посочено, че сумата не е защитена от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. А направо микроскопични изглеждат практиките на други членове на борда на директорите на "Ел Би Булгарикум" да сключват договори със собствените си дружества, рязкото нарастване на средствата за възнаграждения в период, в който падат продажбите, и т.н.