неделя, 13 декември 2015 г.

33 митничари задържани на „Капитан Андреево”

Задържаните при днешната специализирана акция за превенция срещу корупцията на „Капитан Андреево” са вече 33-ма. Това съобщи Нова тв. След операцията на ДАНС, ГДБОП и специализираната прокуратура в ареста е на практика цялата дежурна смяна на граничния пункт.

Днес бе затворен е входът на ГКПП-то за влизане в България, но за излизане остана отворено. По-късно блокадата падна напълно към 14.30 ч.

Операцията е започнала в 8,45 тази сутрин, когатно се сменят нарядите на границата. В нея участват общо около 140 служители на служители на ДАНС, ГДБОП, полицията и специализираната прокуратура, поясни по-късно пред БНР главният прокурор Сотир Цацаров. Издадени са 81 разрешения за претърсване на лични и служебни МПС, домове и служебни помещения. Реално са осъществени, включително и в условията на неотложност повече от 100 претърсвания на територията на самия граничен пункт, както и в градовете Хасково, Любимец, Димитровград и Харманли, поясни обвинител № 1.

На място отидоха дори новоизбраният шеф на Специализираната прокуратура - Андрей Андреев, и Даниела Попова - на Апелативната специализирана прокуратура.

Според информация на Нова тв са иззети 100 000 лв. от различни митничарски домове. Служителите вземали подкупи, за да пропускат непроверени превозни средства. Т. нар. такса "спокойствие" за автомобили и камиони е била различна - от 5 до 300 евро. Предстоят още арести на лица, свързани с корупционната схема.

По информация на бТВ най-едрата "риба" до момента е началник смяната. Всички са с полицейска мярка за арест до 24 часа.

Премиерът Борисов също коментира успехите:

„От доста време се наблюдават как си свиват фунийките и си събират парата. Десетки митничари са снимани как взимат парата. В борбата за контрабандата и корупцията правим много неща и те са видими.”