четвъртък, 17 декември 2015 г.

Голямата пресконференция на Путин! На живо

Руският президент Владимир Путин отговаря днес часове наред на всякакви въпроси на традиционната годишна пресконференция.

Тя започна в 11 часа българско време, като до последно от Кремъл не съобщаваха къде ще се проведе, а само, че журналистите ще получат упътвания в електронните си пощи. Първоначално мястото бе в Кремъл, а след това в търговски център в Москва.

Според пресслужбата на държавния глава тази година се акредитирали 1390 души - повече от досегашния рекорд от 2008г., когато се явиха 1364 новинари и разговорът продължи 4 часа и 40 минути.

Разговорът започна без изявление на Путин, а направо с въпроси за икономиката.

Първият въпрос бе на Александър Гамов от "Комсомолская правда" - дали се е променило "настроението ви за кризата", след като миналата пролет Путин твърдеше, че икономическата криза, форсирана от събитията в Крим и Украйна, ще отнеме две години.

"Ще започна с виц", каза Путин. "Срещат се двама приятели. "Как си?", пита единият, "Положението е черно-бяло – сега съм в черното", отвръща другият. Същият разговор след година и вторият пак казва, че положението е черно. "Как така, нали преди година беше в "черното", пита първият. "Не, сега се оказва, че тогава черното е било всъщност бяло", обяснява вторият.

"Знаейки за голямата зависимост от външноикономически фактори и основно от цените на петрол и газ и производните им, изхождахме от това, че средната цена за барел Брент ще бъде 100 долара за барел. В началото на 2014 г. смятахме всичко от тази изходна цена, всичко. Сега всичко преизчисляваме, защото цената падна два пъти. За догодина бюджетът е планиран при 50 долара за и това пак е оптимистично и пак ще трябва да коригираме.

Да, разбира се, след падането на цените на енергоносителите, последва свиване на БВП с 3.5%, 12.3% инфлация към 7 декември, реално разполагаемите доходи на населението се съкратиха, инвестициите рязко намаляха. Статистиката ни показва, че пикът н акризата е преминат и от второто полугодие се стабилизира деловата активност, спрямо май през септември-октомври е регистриран минимален ръст на промишленото производство от 0.2%, безработицата е около 5-6%, положително е салдото на търговския баланс – 126.3 млрд. долара, резервите 364.4 милиарда долара, външният дълг – е 13% от БВП, съществено намаля изтичането на капитал и дори през третото тримесечие имаме чист приток на капитал."


"Ако някой от турското ръководство е решил да оближе американците по едно място, не знам дали това е нужно на американците."


Така руският президент Владимир Путин коментира инцидента от 24 ноември. Тогава турски изтребители свалиха руски бомбардировач Су-24 край Сирия. Той дава редовната си годишна пресконференция.

"Свалянето на самолета не е неприятелски акт. Това е враждебен акт", каза руският лидер.

"Когато има загинали, хората обикновено вземат телефона и се обясняват. А те (турците - б.р.) веднага хукнаха към Брюксел и викат: "Нас ни обиждат". Прикриват се с НАТО. Трябва ли й това на НАТО? Кого сме обиждали? Кого сме пипнали?, попита Путин.

Но Русия не е страна, която ще напусне региона заради такъв инцидент.

"Ние увеличихме военното си присъствие в Сирия. Там нямаше руска система за противовъздушна отбрана - вече има комплекс С-400. Ако преди Турция летеше нам и постоянно нарушаваше пространството на Сирия, нека сега да дойде да лети", добави Путин.


Според него Русия е обидена на Турция, защото само дни преди свалянето на самолета й е обещала помощ в борбата срещу "Даеш" ("Ислямска държава"). Путин дал обещанието на срещата на Г-20 в Анталия на среща с турското ръководство.

Колкото до Турция, тя не е постигнала целите, които вероятно е преследвала, а само е усложнила обстановката в Сирия.

"В Турция в момента има пълзяща ислямизация, от която Ататюрк вероятно се върти в гроба си", каза още Путин.

Той допуска, че Анкара е решила да покаже на САЩ, че на власт там са "свои" ислямисти. И припомни как навремето Роналд Рейгън е нарекъл никарагуанския тиранин Анастасио Сомоса Дебайле "наш кучи син". (В действителност изказването е на Фрланклин Рузвелт по адрес на Анастасио Сомоса Гарсия - баща на Анастасио Сомоса Дебайле - б.р.).

Той говори и за срещата си с американския държавен секретар Джон Кери в Москва в началото на седмицата. Путин увери, че Москва подкрепя инициативата на САЩ по подготовката на резолюция на Съвета за сигурност за Сирия.

Русия ще продължи операцията си в Сирия, докато на армията на арабската република е необходима подкрепата на Москва.

"Когато видим, че процесът на сближаване е започнал, започнал е политически процес, и самото сирийско ръководство сметне, че трябва да се прекрати стрелбата и трябва да започне договарянето, от този момент и ние няма да бъдем повече сирийци от самите сирийци. За какво ни е това? Колкото по-бързо се случи, толкова по-добре", каза руският президент.

Той не знае дали Русия има нужда от нова база в Сирия.

"За какво ни е база там? Ако трябва да пипнем някого, и така ще го пипнем", каза Путин.

Той засегна и темата за конфликта в Украйна.

"Ние сме заинтересовани този конфликт да бъде разрешен колкото може по-бързо, но не и чрез физическото ликвидиране на хола в Югоизточна Украйна", каза президентът.


Москва няма намерение да налага санкции срещу Киев. Путин припомни, че лидерите на ЕС са молили Русия да не лишава Украйна от търговски преференции. Но Киев вече няма да има такива преференции.

Путин проговори за дъщерите си!


Руският държавен глава Владимир Путин проговори за двете си дъщери - Мария/30/ и Екатерина/28/, на годишната си пресконференция в Москва. "Двете си живеят в Русия и никога, ама никога, не са учили зад граница. Това, с което се занимават, не е свързано нито с бизнеса, нито с политиката", каза баща им. Той допълни,че не смята да конкретизира с какво точно си изкарват прехраната младите дами, най-вече от съображения за сигурност.

Путин: Учуден съм на беззъбата позиция на България

"Учуден съм на беззъбата позиция на българското ръководство. Ние измислихме "Южен поток в техен интерес, а те не го пожелаха."

Така руският президент Владимир Путин коментира днес спирането на проекта "Южен поток" преди година.
"Неизвестно по чии съображения българските власти пренебрегнаха националните интереси. Ние вложихме в проекта 3,5 милиарда евро. Самите българи щяха да получат 400 милиона само за транзита на газ", каза Путин.

"Щом не искат, значи нямат нужда", обобщи държавният глава.
Според нето България спряла проекта по искане на Еврокомисията. Въпреки това обаче холандски регулатор казал на руснаците да започнат да полагат тръби по дъното. Но нямало как да стане, защото тръбите щели да опрат в българската територия, където няма разрешение за работа.


Колкото до проекта "Турски поток", който трябваше да замени "Южен поток", Путин заяви, че той зависи не от Русия. На Москва й трябват гаранции от Еврокомисията.


Обновена!

ВИДЕО НА ЖИВО