понеделник, 7 декември 2015 г.

Боец с гранатомет на руски кораб в Босфора ядоса Турция

Турското външно министерство смята да привика руския посланик в Анкара, съобщи в. "Хюриет".

Причината е провокативното според Турция преминаване на руския боен кораб "Цезар Куников" през Босфора на 6 декември.

Телевизия НТВ разпространи кадри, на които се вижда как войник на борда на кораба държи гранатомет в готовност за стрелба, насочен към брега. Според непотвърдена информация солдатът бил в тази позиция в продължение на 40 минути.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу призова Русия да прекрати провокациите, които нейни кораби устройват в Босфора. Чавушоглу изтъкна, че страната му не е спряла нито един руски съд и стриктно спазва Конвенцията от Монтрьо дори тогава, когето е имала право да спре някой съд.

Подписаният през 1936 г. в Швейцария договор регулира статута на Босфора, Дарданелите и Мраморно море. Той ограничава в мирно време преминаването през двата протока на военни кораби на нечерноморски държави или крайбрежни страни. За спазването на конвенцията отговаря Турция. Ако тя се окаже в състояние на война или под заплаха от война, има правото да разрешава или да забранява преминаването през проливите на всякакви военни кораби. Ако Турция не участва във войната, Босфорът и Дарданелите се закриват за преминаване на кораби на воюващите страни.

Отношенията между Анкара и Москва се обтегнаха на 24 ноември. Тогава турски изтребители свалиха край границата със Сирия руски бомбардировач Су-24.