сряда, 23 декември 2015 г.

Вижте най-добрите нови музеи, открити тази година

Музеу до Аманя, Рио де Жанейро, Бразилия

Зрелищната сграда, проектирана от Сантяго Калатрава, сама по себе си е експонат в този музей на науката. Комплексът е разположен край пристанището „Пиер Мауа”, заема площ от 15 000 кв. м и включва огромен отразяващ басейн, градини и велоалеи.

Основната експозиция в „Музея на утрешния ден”, както се превежда името му от португалски, е плод на въображението на физика и космолог Луис Алберто Оливейра. Посетителите могат да обходят за около час пет големи пространства: Космос, Земя, Антропоцен (бел. ред. – епохата, през която човекът населява Земята), Настояще и Бъдеще. Чрез различни експерименти и преживявания хората са насърчавани да мислят върху фундаментални въпроси на битието и да си представят какво ни очаква в бъдеще. Музеят е съвсем нов – отвори врати на 19 декември.

Светът на Грим, Касел, Германия

Любителите на приказките ще се влюбят в този музей в Касел – градът, където Братя Грим са живели дълги години. Галерията акцентира върху значимия принос към фолклора на двамата германски академици, които са автори на „Хензел и Гретел”, „Снежанка” и „Рапунцел”, както и върху лингвистичните им трудове. Изложбите включват оригинални ръкописи и писма, филмови и адио документи, арт инсталации и др.

Музей на Летище Кайро, Египет

Преди няколко седмици на Терминал 3 на Международното летище на Кайро беше открит музей, чиято цел е да привлече вниманието на транзитните туристи. Работата по него продължава, но когато бъде окончателно завършен, той ще приютява 38 антични експоната, взети назаем от Египетския музей в Кайро, Лувъра и др.

Сред тях е прочутата скулптура „Седящият писар”, изработена между 2620 и 2500 г. пр. Хр., която се смята за един от най-важните образци на древноегипетското изкуство. В момента египетската туристическа индустрия е в криза и надеждите са, че новият музей ще насърчи повече хора да посетят страната и да се запознаят с хилядолетната ѝ история.

Музей на американското изкуство „Уитни”, Ню Йорк, САЩ

Проектирана от Ренцо Пиано, новата сграда на музея „Уитни” се намира между парк „Хай лайн” и река Хъдсън и добавя 4650 кв. м към изложбените му пространства. В тях ще бъде разположена част от огромната колекция на музея със съвременно американско изкуство. В допълнение към внушителната постоянна експозиция с творби на Доналд Джъд, Джеф Кунс, Жан-Мишел Баскиа, Кара Уокър и Лий Креснър, в момента на петия етаж има голяма ретроспектива на Франк Стела.

Фондация Aïshti, Бейрут, Ливан

Фондация Aïshti е открита през октомври и се намира в модернистична сграда с изложбена площ от 3700 кв. м. Целта ѝ е да покаже колекцията от съвременно изкуство на ливанския моден магнат Тони Саламе. Настоящата експозиция „Нова кожа” е курирана от Масимилиано Джони, артистичен директор на „Новия музей” в Ню Йорк и Фондация „Никола Трусарди” в Милано. Тя заема четири етажа с творби на Манцони, Пистолето, Вилем де Рой и Тауба Ауербах.