четвъртък, 31 декември 2015 г.

От Москва: Газ ще има за държавната „Булгаргаз“

Външното министерство на на Русия опроверга съобщенията за спиране на доставките на руски газ за България на компанията „Газпром експорт“, предава РИА Новости.

"Във връзка с появилите се в българските медии съобщения за това, че българската компания „Овергаз Инк.“ не е получила уведомление за продължаващата доставка на природен газ от руската компания „Газпром експорт“ в България, бихме искали да отбележим, че, по информация от ръководството на руската компания „Газпром“, доставките на руски природен газ за България продължават безпроблемно по линия на държавната компания ЕАД „Булгаргаз“ в обем 3 милиарда кубични метра, съответстващи на годишните потребности на страната“, съобщават от министерството.

От руското външнополитическо ведомство уточняват, че доставките дори могат да бъдат увеличени.

„С компанията „Овергаз Инк.“, сътрудничеството с която до сега обезпечава не повече от 10% от годишното потребление на газ, продължават преговорите, имащи за предмет урегулирането на натрупалите се за последните години търговски въпроси.


 "Овергаз": Тече опит да ни отнемат бизнеса


От "Овергаз" все още нямат каквото и да е писмо за спиране на доставките от руската "Газекспорт". Това съобщи ръководителят на пресслужбата на фирмата Нери Терзиева. От компанията намекнаха и че целта на предновогодишния газов скандал е да се отнеме бизнеса на дружеството.

Ето какво написа Терзиева във фейсбук групата на енергийните журналисти днес следобед:

"Писмо от Газекспорт за спиране на доставките за "Овергаз" продължава да няма. Онзи ден късно Сашо Дончев им писа официално - да потвърдят или отхвърлят новините, които г-н Коен тъй благотворително разнася, а от "Газекспорт" - все още нищо. Нещо повече, след многобройни разговори на г-н Дончев по телефона, по всички нива на Газекспорт вчера и днес, никой не ще да поеме отговорност и да прати два реда. Междувременно виждате, че г-н Жаклен Коен продължава да обикаля медиите и да твърди, че писмо има и газът спира. Дори да плаши с отнемане на лиценза на "Овергаз". Без да разбира, че така разкрива Плана.

Затова "Овергаз" ще пристъпи към уведомяване на индустриалните си клиенти, както е по закон. Ще ги помолим заедно с нас да се борят за свободен пазар на природния газ в България. Да се обърнат към "Булгаргаз" за доставка, което е и огромното желание на държавната компания. Разбира се, всичко това ще е за наша сметка.

А битовите ни клиенти и малките потребители са си защитени по силата на нормативната уредба. Пак за наша сметка.
Газ в тръбите има в пълен размер поне за месец напред. Нито един клиент няма да остане без газ.

Фактите са свещени, коментарите са свободни. Аз чакам коментара за опита да се открадне един бизнес."

Днес по неофициална информация при премиера Бойко Борисов ще има нова среща за скандала с доставките. Както и вчера на нея не са поканени представители на "Овергаз".

"Булгаргаз" поема клиентите на "Овергаз"


"Булгаргаз" поема клиентите на "Овергаз" след подписан договор между двете дружества. Това стана ясно на извънредна среща в Министерски съвет.


Обновена!