сряда, 2 декември 2015 г.

Предстои първа среща Русия - Турция

Руският външен министър Сергей Лавров ще се срещне с турския си колега Мевлют Чавушоглу тази седмица, съобщи АФП. В момента Лавров е на посещение в Кипър.

Той заяви, че „няма да откаже” подобен диалог, по време на срещата на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ), която ще се проведе в Белград на 3 и 4 декември. Това ще са първите разговори между официални представители на двете страни, след като миналия вторник турските ВВС свалиха руски бомбардировач над границата със Сирия.

Инцидентът предизвика продължаващ скандал между двете големи страни. Владимир Путин отказа неколкократно среща с турския си колега Реджеп Ердоган, като вместо това отправи няколко обвинения към Турция за взаимодействие с „Ислямска държава”. Русия активира и план за икономически санкции срещу южната ни съседка.

Турските власти поддържат тезата, че са свалили първоначално неидентифицирания руски бомбардировач, който е изпълнявал мисия в Северна Сирия, тъй като той е навлязъл в турското въздушно пространство и не е реагирал на предупрежденията. Подобен сценарий се отрича упорито от Кремъл.

На форума на ОССЕ в Белград ще присъства и американският държавен секретар Джон Кери, който днес заяви, че Русия може да е „изключително конструктивен играч” в борбата с „Ислямска държава” в Сирия.

„Приветстваме ангажимента на Русия в Сирия. Стига да са фокусирани върху „Ислямска държава” и да са откровени в желанието си да изпълняват договорките от Женева, те могат да са изключително конструктивен и важен играч в постигането на решение,” заяви Кери след срещата му с външните министри на страните в НАТО.