понеделник, 7 декември 2015 г.

Едната "кака" не дойде на "очната ставка"

Само Румяна Ченалова дойде на "съвместното изслушване".
Насроченото за днес съвместно изслушване на съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова пред етичната комисия на ВСС се провали. Адвокатът на Янева Антон Станков донесе в Съвета писмени обяснения от нея и заяви, че тя няма да идва.

Станков направи уточнението да не се бърка "очна ставка" по реда на НПК със "съвместно изслушване", за каквото всъщност ставало въпрос днес. Той каза, че заради заведеното от прокуратурата наказателно производство по т. нар. афера "Двете каки" не може да разказва подробности нито за въпросите, нито за отговорите, които е изпратила клиентката му.
Адвокатът само поясни, че Янева е на старата си позиция, която вече заяви - че не си спомня за разговорите, разпространени от "Биволъ". Отговорите й касаели и въпроса кой е мъжът, който се чува на записите.

В Съвета не се появи и старозагорският адвокат Момчил Мондешки, сочен от мнозина за лобист. Пред сградата обаче замалко паркира лъскаво Ауди А8, човекът вътре си поговори по телефона, след което отпраши.

При това развитие разследваната вече бивша съдийка Румяна Ченалова влезе мълчаливо, след като още в петък заяви готовност да се появи пред ВСС.


Ченалова: Интересно е, че за членове на ВСС не ме питаха нищо

Разследваната съдийка Румяна Ченалова изрази учудване от начина, по който беше изслушана днес в етичната комисия на ВСС.

"Питаха ме дали съм се срещала с Бойко Борисов. Ами да - срещала съм се", каза тя на излизане от сградата на Съвета.

Ченалова уточни, че това се е  случило, след като френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан направи прословутото изказване за "гнилите ябълки" и е искала срещата, защото министър-председателят трябва да реагира при такава ситуация.

Днес стана ясно още, че Галя Георгиева от съвета е задавала въпросите на Ченалова.

"Интересно е, че за членовете на съвета не ме питаха нищо (в излезлите досега парчета от записи се споменават имената на поне 4-ма от ВСС - главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев, на Ясен Тодоров и на Димитър Узунов, б.р.). А аз се сещам например, че Милка Итова е идвала на крака при съдия Янева и дори върна една дисциплинарка - ей така, на ръка й я донесе", продължи с разкритията Ченалова.

Тя коментира и най-новото парче от записи, което се появи в "Биволъ", но каза, че още не го е слушала. На журналистическите пояснения, че вътре се чува как тя съветва Янева да се срещне с Бойко Борисов, Ченалова потвърди, че си спомня, че е говорила това.


Обновена!