понеделник, 11 януари 2016 г.

516 са вече жалбите за сексуални посегателства и обири само в Кьолн

516 са вече оплакванията за сексуални посегателства и обири в новогодишната нощ в Кьолн. Това е почти двоен ръст спрямо регистрираните до вчера жалби.

Полицията съобщава още, че в новогодишната нощ около 1000 души, предимно мъже, са се събрали на централната гара в Кьолн. Те са се разделили на групи и са започнали да нападат и ограбват жени. Полицията разпита над 30 заподозрени, дори арестува за кратко двама, но засега обвинени няма. Голяма част от разпитаните са мигранти.

Сигнали за подобни атаки има в Хамбург и Щутгард. Няколкостотин мъже са се опитвали да нахлуят и в нощни клубове в германския град Билефелд, отново в новогодишната нощ. Властите разследват и дали инцидентите в отделните градове не са свързани помежду си.

Властите трябва бързо да установят дали поредицата сексуални нападения и обири в новогодишната нощ в Кьолн, повечето от които се приписват на чужденци, са свързани с подобни деяния в други градове, заяви германският министър на правосъдието Хайко Маас в интервю за "Билд".

Когато такава орда се събере да извършва престъпления, това изглежда планирано по някакъв начин. Никой не може да ме убеди, че това не е било координирано или подготвено", заяви Маас. Той не изключи също да има връзка между нападенията в Кьолн и нападенията над жени в други германски градове в новогодишната нощ.

"Всички връзки трябва да бъдат щателно проверени. Има подозрение, че е била избрана конкретна дата с очаквана численост на присъстващите", каза Маас. Той обаче предупреди, че не трябва за тези нападения да се винят спазващите закона мигранти, след като в полицейски доклад бе съобщено, че повечето заподозрени нападатели са бежанци или незаконно пребиваващи в Германия.