четвъртък, 7 януари 2016 г.

Цитат на деня! Лютви Местан: Някъде преди Коледа стъпих на руска мина

Бившият председател на ДПС Лютви Местан се среща за първи път с медии, след като в края на миналата година бе изключен от партита си.

Лютви Местан вече пристигна в сградата на БТА, придружен от съпругата си Ширин. Бившият председател на ДПС отново е с охрана от НСО.

"Беше ми домъчняло за вас. Защото мога да говоря, но мога и да мълча. Мога да нося и на бой. За тези 12 дни системата от медийни бухалки стовари върху мен 12 хиляди тупалки", бяха първите думи на Лютви Местан.

Той изреди лъжите, които е прочел по свой адрес:

Собственик на електроцентрали.

Собственик на верига ресторанти, на ферми.

Предател, изменик, мошеник, женкар, предател на национални интереси. Ислямист.

"Тази епитетна охулваща война беше подета заради водената от мен политика като досегашен председател на ДПС, за да спася ДПС от образа на проруска олигархична партия и да я разположа стабилно и перспективно в полето на евроатлантическите идеи и ценности."

Лютви Местан продължи със своите "знакови" политически действия, с които се гордее:

- Решението за оттегляне на подкрепа от правителството на Пламен Орешарски.

- Спирането на "Южен поток".

"Аз не знам кои са фирмите, за които говори премиерът Борисов."

- Позицията по украинската криза.

- Декларацията по повод убийството на Борис Немцов.

- Систематичния опит за възстановяване на диалога с дясното, започнал с кафето в Кърджали с г-н Борисов.

- Възстановяване на диалога с Анкара.

„Едно от основанията за обвиненията в ислямизъм“, допълни Местан.

"Тази връзка е естествена, уважаеми колеги."

До Лютви Местан са застанали кметът на Джебел Бахри Юмер и депутатите Хюсеин Хафъзов и Айдоан Али. В залата са Ширин Местан и Марияна Георгиева.

После Местан стигна до причината за своето изключване:

"Прословутата декларация за сваления руски самолет, който бе посочен в речта на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган като основен мотив за отстраняването ми от ръководния пост и членството в партията."

Местан обясни каква е била целта на всичките му действия - да свърже ДПС отново с дясното и да се върне на власт.

"Стратегическата цел беше ДПС да се върне на власт през пазарния вход. Избирателят да се почувства на власт, а не свързаните с ДПС бизнес интереси, които и без това са на власт. Това беше възможно, ако полето на ДПС се освободи от едни много опасни мини.

Знаех, че с тези воденични камъни ДПС няма да бъде легитимен участник в управлението на страната. Особено в съюз с дясното в България. Прозрях простичката истина, че пътят на ДПС минава през дясното. Управление с дясното би означавало признание за качественото израстване на ДПС и освобождаването от онези митологеми, които ни натъкват в ъгъла на една, както се твърди, олигархична проруска партия."