понеделник, 11 януари 2016 г.

"Южен поток" няма да се връща

Статутът на проекта за газопровод "Южен поток" остава без промяна. Той е спрян. Това заяви говорител на руското министерство на енергетиката пред ТАСС.

“Статутът му остава без промяна, проектът е спрян“, заяви представителят на министерството.

По-рано български медии съобщиха, че работата по проекта „Южен поток“ ще бъде възстановена в близките няколко седмици. Според вестник „Стандарт“, „подобен род сигнали от Русия е получил българският премиер Бойко Борисов“. Изданието отбелязва, че проектът за строителство на газопровода най-вероятно ще стане една от точките в дневния ред на заседанието на руско-българската междуправителствена комисия по търговско-икономическо и научно сътрудничество, което ще се проведе в края на януари в София след 5-годишно прекъсване.

На 1 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин съобщи, че в настоящите условия Русия няма да реализира проекта „Южен поток“. От своя страна президентът на „Газпром Алексей Милер обяви, че проектът „Южен поток“ повече не е актуален.

През декември 2014 г. италианската компания Saipem, която е част от ЕНИ – италианският партньор на „Газпром“, беше уведомена за спирането на „Южен поток“.

Проектът за газопровод „Южен поток“ трябваше да доставя 63 млрд. куб.м. газ. Тръбата трябваше да свърже България и Русия по дъното на Черно море. Предвиждаше се тя да заработи в началото на 2016 г.