вторник, 19 януари 2016 г.

Бойко Борисов за ДПС, БСП и "Атака": И да почукат на моята порта, няма да им отворя

"С ДПС в управление няма да ме видите, в опозиция - да", заяви премиерът Бойко Борисов по време на речта си в Десетата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от в. "Капитал". Въпреки, че в началото на своето изказване премиерът обърна внимание на икономическите постижения на страната, той емоционално приключи с темата за вота на недоверие, за който през миналата седмица в парламента започнаха консултации.

"Тези, които искат вот – ДПС, БСП, "Атака", искат да ни свалят. Утре ще трябва да правят правителство. Ще ми е интересно. Те на моята порта няма да почукат. А и да почукат, няма да им отворя", каза Борисов.

"Избори...,но този път няма да се направи лесно правителството", категоричен е той.

"Октомври следват президентски избори, никакъв шанс партиите да говорят заедно. Сиреч, война догодина по това време. Всеки, който вади ножа трябва да знае, че от нож умира", закани се премиерът.

Ние сме постигнали максимум. Сутринта г-н Иван Костов каза нещо много вярно – хайде да сравним какво е било преди 25 години? Нима не мечтаехме да имаме метро, нима не мечтаехме да имаме магистрали, виждаме колко много в положителен план се е променила държавата, посочи Борисов.

Премиерът продължи да отстоява тезата си за по-бързо развитие на българската икономика, след като в началото на годината обяви, че тя може да постигне растеж от 4,5% при планирани в бюджета около 2 на сто.

"Защо считам, че ръстът на икономиката ще е повече от 3%. През 2015 г. само от еврофондовете влязоха 7 млрд. лева. Според мен тези пари сега навлизат в иновациите, конкурентоспособността. Фирмите тепърва ще строят, ще купуват машини, ще наемат работна ръка. Тепърва ще започнат да произвеждат по-качествено, с по-голяма норма на печалба."

"Ако ние не си убъркаме държавата, аз съм голям оптимист за финансово-икономическата стабилност", каза премиерът.

Борисов не пропусна и темата за изострянето на отношенията между Русия и Турция, в която той се оказал доста предвидлив.

Даже съм правил психологически анализ на Путин и Ердоган пред ръководството на Европейската народна партия", каза Борисов, посочвайки своя партиен "началник" еврокомисаря по въпросите за разширяването Йоханес Хан, който е зам.-придседател на ЕНП. Хан също е участник в Десетата среща на бизнеса с правителството.

Това беше времето, в което Путин и Ердоган откриваха джамия и в Анкара прекроиха газовата карта на Балканите, посочи Борисов.

"Южен поток“ стана "Турски", с мълчаливото съгласие на Гърция, Македония и Сърбия, за да бъде наказана България, че беше истински лоялен член и спази правилата на ЕС. Спрените реактори в Белене отидоха в Турция, когато ние стриктно спазвахме санкциите срещу Русиа и вследствие, на което наши производители фалираха. Турция не ги спазваше – милиарди евро обороти“, обясни Борисов.

Когато се сблъскаха двамата титани, от България се искаше да заяви дали е проруска или протурска, коментира Борисов отношенияат между Руския президент Петин и турския президент Ердоган.

„Ние нито сме протурски, нито проруски. Само ви напомням през какво сме минали, под какъв натиск съм бил подложен през това време. От Анкара ни казаха: България загуби всичко“, добави премиерът.

Президентът Росен Плевнелиев, който откри кръглата маса, призова за неотложни реформи не само в България, но и в региона.

"Бизнес средата в България и в региона може да бъде и много по-добра. Всеки ден виждаме сблъсъка между олигархичния модел на икономиката и истинското предприемачество, между отговорния бизнес и сенчести структури, които са изградени с помощта на зависимости и задкулисие", посочи той.
"Въведете работеща система на правораздаване, електронни услуги, пълна прозрачност в обществените поръчки, антикурупционно законодателство в България. Проблемът е един и същ, решенията също - реформи", призова Плевнелиев.

"Да дадем път на правилата и демократичните институции или на връзките, на таланта и на отговорното предприемачество или на задкулисието. Реформите са на дневен ред. Съдебната реформа е в центъра на всичко, което трябва да се направи и без работеща съдебна система няма да се повиши качеството на живот, няма да има и инвестиции", смята той.

Според президента реформата в българското правораздаване трябва да се ускори.

"Не бива да крием проблемите си, трябва да ускорим реформите си, но те трябва да бъдат плод на устойчив консенсус между гражданското общество и политиката. Трябва да действаме така в България - устойчиво и реформаторски. Балканите са един нов развиващ се пазар", добави президентът.

Еврокомисарят по въпросите за разширяването на ЕС Йоханес Хан обърна внимание на проблема с мигрантите, като според нето след приключване на кризата в Сииря те трябва да се върнат обратно там, откъдето са дошли.

"Тези хора трябва да преоткрият своята страна, своята икономика. Може да се помогне финансово за това и това ще е много по-евтино", отколкото да останат тук", каза Хан.