четвъртък, 14 януари 2016 г.

Разкрития: SMS афера Бойко Борисов - Лозан Панов

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов показа на журналистите, чакащи на днешното заседание на Висшия съдебен съвет, SMS, който е получил в 12,14 часа днес от мобилния телефон на премиера Бойко Борисов.

Съобщението гласи:

"Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа с двете "Каки", не го приехме".

Това се случи в момент, когато ВСС обсъждаше решението по проверката на скандала “Яневагейт”. Вчера етичната комисия, председателствана от Ясен Тодоров, не откри нарушения. Докато течаха близо двучасовите дебати съдия Панов взе думата, попита дали в крайна сметка ВСС е взел някакво решение и каза: “Не мога да не ви кажа и още нещо. От номера, който аз имам на Борисов току-що получих SMS.

Най-вероятно в случая става дума за препратенно текстово съобщение. Явно някой от членовете на ВСС е докладвал на министър-председателя какво става на заседанието, а после Борисов го е върнал към Лозан Панов. Какви са били мотивите на премиера да го направи не е съвсем ясно.

Правните репортери заподозряха, че по този начин Борисов иска да демонстрира, че е напълно наясно по всяко време какво се случва със съдебния съвет.

"Ще ви предоставя телефона за анализ, ако искате", каза Панов.
По-рано днес председателят на ВКС обяви, че ще продължи да изразява позицията си, без значение от заплахи и медийни манипулации.

"Доброто и злото са въпрос на избор, а свободата е по природа", заяви Панов.

Той благодари на всичките си колеги, които са застанали зад едно от най-демократичните постижения на обществото ни - свободата да изразяваш мнението си. Изявлението на Панов беше по повод отказа на етичната комисия към ВСС да образува проверка по повод речта му.

Борисов пристигна в сградата на ВСС


Премиерът Бойко Борисов пристигна в сградата на ВСС малко преди 14 ч., след като председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов прочете пред членовете на съвета смс, получен от Борисов.


Христо Иванов: Това не е скандал. Това е конституционна криза
 

Бившият министър на правосъдието Христо Иванов коментира в профила си във фейсбук днешния скандал с получения от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов sms от министър-председателя Бойко Борисов.

"Това не е скандал. Това е конституционна криза", написа Христо Иванов, който подаде оставка на 9 декември, след като Народното събрание не прие предложените от него промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа.

Вероятно премиерът е препратил – нарочно или по невнимание, съобщение, което е било изпратено от участник в заседанието на ВСС. Кадровиците на съдебната власт обсъждаха доклада по „Яневагейт“ - според Етичната комисия, председателствана от Ясен Тодоров, няма нарушения. В записите се говори за търговия с влияние, кадруване и натиск от политическо равнище в съдебната система.


„Докато ВСС и прокуратурата се опитват да замажат проверките по "Чаналова-Янева", днешният случай доказа напълно съдържанието на разговорите. В България разделението на властите и върховенството на правото се отменят с смс-и, дори не със закони като в Полша", написа Христо Иванов.

Разкритието на Панов вбеси Борисов: Откъде накъде вие ще ми давате акъл?


SMS скандалът провокира премиера Бойко Борисов да отиде на заседанието на ВСС.

"Когато направихме това правителство, въобще за конституционни промени не се говореше. Направихме доста срещи с Христо Иванов и други експерти и намерихме 180 гласа, с цялата ми воля", каза Борисов на заседанието и добави: "ГЕРБ и РБ имаме над 120 гласа - Конституцията не се променя с толкова. Демокрацията това е измислила".

След това премиерът се обърна към Лозан Панов:


"Никого не съм посочил досега за политическо изказване, но изказването ви е политическо. Критикувате ме за моята работа, за решенията на парламентарната група. Откъде накъде вие ще ми давате акъл? Вие ме атакувате политически сега. Дойдох за да ви обясня, че нямам общо със случая "Яневагейт". Вие ме вкарвате пак тук за незаконен запис. Първото, което е, трябва да попитате законно ли е, или не", подчерта премиерът.


Обновена!