понеделник, 15 февруари 2016 г.

България няма да приеме плана на Вишеградската четворка за спиране на бежанците

България няма да приеме плана на Вишеградската четворка за изграждане на граница между Република Македония и Гърция, която да спира бежанците. Това стана ясно от съобщение на Министерски съвет, в което се съобщава за проведен разговори между премиера Бойко Борисов и канцлера на Германия Ангела Меркел.

Това е станало по инициатива на Борисов. Премиерът е запознал канцлера с позицията на България за предстоящата днес в Прага среща на държавите от Вишеградската четворка и потвърди още веднъж солидарността на България към гръцката страна и несъгласието за изграждане на граница между Република Македония и Гърция, съобщиха от МС.

„Премиерът е подчертал необходимостта от това Европейският съюз да действа като едно цяло и призова за търсене на общо европейско решение за справяне с мигрантския поток, като засвидетелства готовността на страната за сътрудничество в опазване на външната граница на Европа с усилие за редуциране на нелегалната миграция. Премиерът подчерта важната роля на европейската солидарност и отражението й върху европейската кохезионна политика.