понеделник, 22 февруари 2016 г.

Пеевски вече с държавна охрана! Не искал, но го убедили

В 13,40 часа МВР свика специална пресконференция, за да обяви, че депутатът Делян Пеевски вече има охрана от Националната служба за охрана. Комисията, която по Закона за НСО определя кои лица са застрашени, е включила и Пеевски сред тях, обяви главният секретар на МВР Георги Костов. "Току-що е факт", каза той.

Подобно доброволно огласяване на решенията на комисията за охраняваните лица е доста необичайна практика. "Да не се интерпретира в друга тематика освен изнесената", разясни мотивите на тази внезапна медийна прозрачност Костов.

Ето и подробностите, мотивирали комисията в нейното решение.

В петък в комисията постъпи информация от разследващите екипи, които работят по делото за опит за убийство на Алексей Петров, че при провеждане на беседи и последващи процесуално-следствени действия е придобита значима информация, която касае подготвен опит за убийство на депутата Делян Пеевски.

Подготовката включва: доста подробна иформация относно навиците, привичките на депутата, посещавани места, които не са медийно огласявани в последно време, поясни Костов.

Той специално подчерта, че в почивните дни от НСО са провели няколко срещи и беседи със застрашеното лице, като първоначално охраната е била отказана.

"В днешния ден обектът е убеден в застрашеността си, приел е охраната и вече такава му е назначена", допълни главният секретар на МВР.

Той отказа да обяви дали единственият арестуван по случая с Алексей Петров - Роман Логвиненко е "изпял" за организацията.

"Не съм казал дали е свидетел, обвиняем, дали се издирва или е издирен. Това е информация, която е постъпила обективно при разследване на конкретно досъдебно производство и е оперативно значима. Информацията не е дошла от случаен източник, а от човек, който има знанията, уменията, възможностите да извърши такова нещо и вече протича конкретна подготовка", заяви Костов.

Колегите са успели да го убедят, че заплахата е с изключително високо ниво на достоверност - повтори той още веднъж как Пеевски е бил убеждаван.
Костов допълни, че имало и предишни решения на комисията, които са били отказвани от него. "Сега обаче охраната на г-н Пеевски е факт, затова и бързаме да го разберете от нас."

Той се обърна към медиите да не се интерпретира своеволно и пак се върна на професионализма на евентуалните атентатори:

Поразително проучване! И адреси, празни апартаменти, начини на придвижване – все неща, които един човек не следва да знае, ако няма такива намерения. Като се прибави, че имат знания, умения, възможности и воля да извършат такова нещо.... Заставаме открито пред вас и казваме какви са мотивите.

Запитан защо толкова упорито в предишни случаи депутатът от ДПС е отказвал държавна охрана, Костов отговори: "Мотивът е подчертано личен и не следва да бъде огласяван."