четвъртък, 17 март 2016 г.

България е на 129-о място в класацията на най-щастливите страни

България заема 129-о място от общо 157 в класация на държавите по степени на щастието, показва разпространен днес доклад на Мрежата за решения за устойчиво развитие (SDSN), инициатива на ООН, и Института за Земята към Колумбийския университет. Непосредствено преди нас са Сенегал, Конго, Грузия, Гана и Украйна, а след нас – Мавритания, Зимбабве, Судан, Габон и Мали. За сравнение - съседна Румъния заема 71-во място, Косово и Турция - 77-мо и 78-мо място, Сърбия – 86-о, Македония е на 95-а позиция, а Гърция – 99-а.

Все пак страната ни показва прогрес, тъй като миналата година сме заемали 134-та позиция.

Тази година Дания изпреварва Швейцария като най-щастлива държава в света, показва изработеният за четвърта поредна година доклад, цитиран от БТА. Според него Сирия, Афганистан и осемте държави от Африка на юг от Сахара са десетте най-нещастни места на планетата.

В челната десетка тази година са Дания, Швейцария, Исландия, Норвегия, Финландия, Канада, Холандия, Нова Зеландия, Австралия и Швеция. Миналата година Дания бе на трето място след Швейцария и Исландия.

Десетте страни в дъното на класацията са Мадагаскар, Танзания, Либерия, Гвинея, Руанда, Бенин, Афганистан, Того, Сирия и Бурунди (последен). САЩ се нареждат на 13-о място, Великобритания - на 23-о място, Франция - на 32-ро, а Италия - на 50-о.

Докладът, който обхваща 157 държави, взима предвид категории като реален брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота в добро здраве, равнище на корупция и социални свободи.