вторник, 22 март 2016 г.

Брюксел: 34 убити и над 130 ранени


Две експлозии на международното летище в Брюксел и една в метрото, близо до Европейската комисия и Съвета на ЕС, убиха поне 34 души и раниха над 130, голяма част тежко. Засега няма информация за пострадали българи, съобщиха от външното министерство в София.

Поне едно от нападенията е дело на атентатор-самоубиец, съобщи прокуратурата.

Столицата на Белгия е блокирана и в най-високата, четвърта степен на тревога за тероризъм. Контролът по границите на страната - засилен. Външният министър Дидие Рейндерс каза пред държавната телевизия РТБФ, че вероятно има още терористи на свобода.


Метрото е затворено, градският транспорт е спрян. Летището е затворено, европейският квартал около мястото на експлозията е блокиран от полицията. Не пътуват свръхбързите влакове за Лондон и Париж.

Федералният белгийски прокурор Фредерик ван Льов уточни, че поне един от взривовете на аерогарата е дело на терорист камикадзе.
Засега няма информация за пострадали българи, съобщиха от външното министерство в София.

Стрелба и викове на арабски са предшествали детоноцията, предаде радиостанция "Вивасите".



Малко по-късно отекнаха взривове в станции на метрото в близост до Европейската комисия. Там има още 15 убити. Окървавени тела на хора лежат по тротоара край входовете на станция "Маалбеек" откъм главната улица "Лоа", която свързва Европейския квартал с центъра на града, и откъм ул. "Жозеф II", където са разположени няколко дирекции на Комисията.

Общинската компания за градски транспорт СТИБ потвърди, че е имало експлозия във вагон на подземната железница на станция "Маалбеек", на около 200 метра от Европейската комисия. По-късно РТБФ показа напълно разрушена мотриса.
Полицията блокира и метростанцията "Шуман", която между сградите на Комисията и на Съвета на ЕС и е свързана с оживена железопътна гара.

Властите повишиха нивото на тревога до максималното четвърто, затвориха метрото, летището
и спряха целия градски транспорт. Евакуирани са гарите. Служителите на Комисията бяха призовани да останат в офисите си. Има опасност от нови атаки, предупредиха те.

Все още никой не е поел отговорност за атаките. Според експерт цитиран от РТБФ най-вероятно става дума за терористична клетка, свързана с Ислямска държава. Нападенията идват четири дни след като белгийската полиция арестува Салах Абдеслам, последният останал жив от атентаторите, които убиха 130 души и раниха над 350 в Париж на 13 ноември 2015 година.

Експлозиите са били в залата за заминаващи на летището. Първите снимки оттам показаха,че цялата ѝ фасада е разрушена. На една от тях се вижда тяло на войник на пода на чакалнята. Подът ѝ е покрит със счупени стъкла и плочи от облицовката на тавана.

Тълпа подплашени хора, напускащи тичешком сградата, показаха телевизиите. Властите евакуираха част от пътниците в терминала направо на пистата между самолетите, се видя на част кадрите на РТБФ.

ВИДЕО: