четвъртък, 17 март 2016 г.

Евросъюзът и Турция с нов пазарлък днес за бежанците

Планираните за днес и утре редовни заседания на Европейския съвет с участието на ръководителите на 28-те страни членки ще се превърне в поредната среща на върха между ЕС и Турция.

Днес лидерите на страните-членки ще се опитат да се договорят помежду си относно новите изисквания на Анкара за миграцията, представени на предишната среща ЕС-Турция, която беше проведена на 7 март в Брюксел.

Утре се очаква ЕС да преговаря с турския премиер Ахмет Давутоглу по договореното предния ден споразумение. Това разкри пред журналисти европейски източник.

По думите му днес лидерите на ЕС ще извършат подготовка, за да могат в петък сутринта да преговарят на работна закуска с Ахмет Давутоглу. Понеже може за възникнат усложнения, „за всеки случай кухнята ще е готова и с меню за обяд“, разкри източникът.

По думите му предстоящите преговори ще бъдат сложни. "Нашата задача е пределно ясна – ние искаме договореност с Турция. Възнамеряваме да постигнем с Анкара ново и обновено споразумение. В същото време всички разбират, че това няма да е лесно, така че ни очакват трудни преговори“, каза дипломатът.

Известно е, че на 7 март Анкара предяви ново искане за допълнителни 3 млрд евро за съдействие по спирането на мигрантите на турска територия - в добавка към обещаните вече от ЕС други 3 милиарда евро. Редица страни-членки, по-специално Италия, се обявиха срещу предоставянето на тази сума с довода, че Турция не изпълнява своите задължения по съкращаване на миграционните потоци в Европа.

Европейският източник призна, че трябва да бъде решен въпроса за предоставянето на първите 3 млрд евро и чак тогава да се мине към разглеждането на въпроса за новото финансиране. Вторите 3 милиарда ще бъдат дадени, едва след като бъдат похарчени по предназначение първите три милиарда.

Другите претенции на Анкара са ускоряването на преговорния процес по влизането на страната в ЕС и отмяната на визите до края на юни тази година. Тези въпроси също са включени в дневния ред на срещата, добави източникът. По думите му ЕС не възнамерява да прави никакви изключения за Анкара, по-специално за отмяната на визовия режим.

„Що се отнася до визовата либерализация, очевидно е, че всичките 72 условия трябва да бъдат реализирани от Турция“, каза дипломатът. Според него ако Турция изпълни всичките тези условия към началото на май, визите ще могат да паднат това лято.

Междувременно стана ясно, че Испания се обявява срещу подготвяното споразумение с Турция. Мадрид се обявява срещу колективното изпращане на бежанци обратно в Турция, смятайки че това е нарушение на техните права съгласно международното право. Вчера в страната бяха проведени масови протести срещу подготвяното споразумение с Анкара, срещу него се обявяват и основните политически партии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар