неделя, 13 март 2016 г.

Днес ДСБ решава дали да напусне Реформаторския блок! Гледайте на живо

Националното събрание на ДСБ се събира днес, за да реши дали партията да остане в Реформаторския блок (РБ). Казусът възникна в края на миналата година, когато бяха приети промените в Конституцията и в тях бе записано, че прокурорите ще имат мнозинство в своята колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС). Заради този текст правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка, а лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че излиза в опозиция. Малко по-късно партията го последва, но решението "за" или "против" оставане в Блока бе отложено за конгреса. Според предварителните нагласи оставане в РБ при дадени условия е по-вероятният развой.

Активът на ДСБ по места в голямата си част е  не иска да напуска Блока. Местните десебари се мотивират с това, че в общинските съвети групите на Реформаторския блок, избрани на последния местен вот, са консолидирани и работят добре.

Самият Кънев обяви, че започва да работи по нов десен проект. Той обаче не заяви категорично, че ДСБ трябва да напусне Блока. Каза само, че иска да чуе от ДБГ и СДС къде точно е тяхната линия на компромис с ГЕРБ, прекрачването на която ще ги накара да напуснат правителството. В едно от последните си изявления той каза, че РБ в момента търси себе си, а дали ДСБ ще чака края на този процес ще се реши днес.

Оставане във формата на Реформаторския блок обаче има и друго измерение - ако ДСБ го напусне, трудно би останала част от парламентарната група. А оставането на депутатите от ДСБ като "независими" ще ограничи полето им на действие в Народното събрание - право на изказвания в зала и т. н. Напускането на парламентаристите от ДСБ и част от "непартийните" депутати от Гражданската квота обаче би могло да застраши като цяло групата на реформаторите, ако се случи нов конфликт в рамките на коалицията, анализират представители на различните партии.

От актива изтъкват, че ако ДСБ напусне Реформаторския блок, това само ще повтори историята със "Синята коалиция". Тя се разпадна малко преди парламентарните избори през 2013 г. и след това нито ДСБ, нито СДС влязоха в парламента. Именно този крах на автентичната десница наложи създаването на Реформаторския блок.


Без присъствието на министъра на здравеопазването Петър Москов започна заседанието на висшия ръководен орган на ДСБ - Национално събрание. В ложата на гостите в Националния дворец на културата (НДК) присъства лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева, която при представянето си получи най-бурни аплодисменти от делегатите.

"В ГЕРБ са конформисти, нахални, прости... които се бутат, но са добре организирани и ефикасни. Какво значение, че за вас гласуват софийският елит и хайлайф."

Това заяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева на днешното заседание на висшия ръководен орган на ДСБ - Националното събрание.

На събитието присъства и съпредседателят на парламентарната група Найден Зеленогорски (ДБГ), който първо получи неодобрителни възгласи и освирквания в началото на поздравителната си реч, а след това последваха поредица от аплодисменти при искането му за запазването на Реформаторския блок, от които остана впечатление присъстващите искат да прекъснат изказването му.


Вие сте наш ценен партньор в Реформаторския блок, заяви Зеленогорски от трибуната и получи неодобрителни възгласи от някои от делегатите. След това последваха аплодисменти, изброявайки общините, където Реформаторският блок е спечелил, изразяването на надежда за запазването на Блока и тръгването заедно към президентските избори наесен, както и желанието на ДБГ да не се повтаря разпада от СДС и "Синята коалиция".

"Който днес твърди, че Реформаторският блок е успешен, или лъже себе си, или по-лошо - лъже избирателите." Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев на XIV национална конференция на партията, която се провежда в момента.

Радан поиска прошка от партията си и добави самокритично: "Дано избирателите простят на ДСБ и на РБ."

"Аз няма да поискам от вас мандат да напусна и да разруша блока, а да го заздравя", даде да стане ясно Кънев, че няма да излиза от РБ.



"13 месеца бяхме разкрачени, но се върнахме стабилно върху предизборната програма на РБ. Факт е, че част от колегите ми остават разкрачени и този разкрач отива към шпагат", анализира Радан. И прояви готовност да протегне ръка на приятелите си (другите в РБ), за "да се върнат на десния политически бряг".


Обновена!


Конгресът на ДСБ - гледайте на живо

Заседанието на започващото в 11.00 Национално събрание на ДСБ може да бъде проследено на живо тук.

ВИДЕО