неделя, 6 март 2016 г.

"Анонимните" хакнаха гласовата поща на Тръмп

Гласовата поща на Доналд Тръмп е била хакната от "Анонимните", съобщава "Индипендънт".

Хакерите обявиха война на политика през декември м. г., когато той стигна твърде далеч в изявленията си и обяви, че трябва да се забрани на мюсюлмани да влизат в САЩ.

Съобщенията от 2012 г. показват известни фигури в медиите на САЩ, които обсипват с похвали, комплименти и благодарности за финансовата му подкрепа сегашния претендент за кандидат на Републиканската партия за президент. Въпреки че Тръмп обича да хули либералните медии, записите показват, че зад кулисите нещата са малко по-различни.

Сайтът Gawker публикува първи 3-минутни записи, които изглежат автентични, а и замесените лица не са отрекли.

Като водещи фигури в американската телевизия с по-либерална ориентация MSNBC журналистите Джо Скарбороу, Мика Бзежински и Теймрон Хол са имали серия от задачи, свързани с отразяването на кампанията на Тръмп. От записите обаче става ясно, че те са били в доста топли взаимоотношения с кандидата.

Скарбороу вече писа в туитър като даде да се разбере, че записите са автентични.

"О, Боже мой. Току-що прочетох транскрипцията. Тръмп сигурно е давал дарения за детска благотворителност. Колко скандално", написа той, иронизирайки обвиненията, "Трябва ли Мика и аз да се извиняваме, че сме събирали пари за детска благотворителност от богати хора", попита още той.

На записите на хакнатата гласова поща може да се чуе как двамата водещи на сутрешното шоу дълго благодарят на Тръмп.

"Толкова сме ви благодарни, Доналд, искахме само да ви се обадим и да ви кажем какво означава това за нас", казва Скарбороу, а Бзежински продължава да благодари на милиардера за даренията му.

Топлите отношения се запазват. В аудио запис зад сцената преди началото на интервю, което Тръмп се готви да даде за MSNBC през февруари се чува как политикът инструктира водещата да ги "направи да изглеждат добре" и "да не пита трудни неща", а самата тя се интерисува дали въобще да му задава въпроси за политиката му към имигрантите.

Друга жена, която се представя като Т. Хол и се предполага, че става дума за Теймрън Хол, може да бъде чута на записите как ще отиде да използва намалението на Тръмп в луксозен магазин за дрехи. Тя казва: "Ще отида в "Гучи" и ще използвам вашето намаление, защото там има зелена рокля, която е 3000 долара и имам нужда от по-голямо намаление от моето."

Записите поставят някои въпроси към Тръмп. Той много пъти се е дистанцирал от това, което милиардерът и привържениците му определят като либерален елит в медиите. Тръмп описва медиите като "лъжливи, отвратителни хора", "безчестни отрепки" и казва, че "мрази журналистите, въпреки че няма да ги убива".

Забавното в историята е, че "Анонимните" са сменили и съобщението на гласовата поща. Като при това хакването е станало съвсем случайно. Тръмп сам дал номера си по време на кампанията и те решили да пробват какво има там. И се оказало, че ...не е изтрил старите си съобщения на нея. Самият Тръмп доста се подиграваше на Хилари Клинтън по време на скандала с нейния e-mail.

Новият запис, дело на "Анонимните", на гласовата поща завършва така: "Благодаря ви, че подкрепихте Доналд Тръмп. Ще направим Америка велика отново. Хаштаг #ДанаправимАмерикавеликаотново. Хаштаг #1488".

1488, според Urban Dictionary, означава "Трябва да осигурим  съществуването на нашите хора и бъдещето на белите деца", фраза, свързвана с Джордж Линкълн Рокуел, основател на Американската нацистка партия. Препратката на Анонимните е повече от ясна - от Тръмп към нацистките послания.
На 12 декемри 2015 г., ден, след като обявиха "война" на Тръмп "Анонимните" хакнаха уебсайта му за около час.

Видео