понеделник, 7 март 2016 г.

Жива верига ще пази останалото от тютюневия склад в Пловдив

Граждани излязоха на протест срещу събарянето на емблематичният тютюнев склад в центъра на Пловдив. 

Те възнамеряват с жива верига да спрат бутането на останалата част от сградата.


В импровизираната жива верига се включиха десетки граждани пред руината на бутнатия вчера тюнев склад.

В момента протестиращите граждани се отправят към сградата на общината с камъни и тухли от обекта в ръцете си, за да протестират там.


Община Пловдив е обсадена от над 100 души, които донесоха тухли и останки от съборения склад.

Грамадата запречва входа на общината, охраната ги изнася встрани, а протестиращите ги връщат обратно. Въпреки настояванията на протестиращите, кметът не излиза, покани 5 души от тях на редовната си пресконференция.


Вече се знае, че новото строително разрешение е подписано от Николова от общината. Засега обаче няма никакви обяснения, сред протестиращите има млади хора, екоактивисти, художници, писатели, обикновени граждани.

Главният архитект на Пловдив- Румен Русев се сблъска с протестиращите на входа на Общината, които поискаха обяснения от него за бутането на сградата на Тютюневите складове. Той заяви, че през 2014 година е презаверил разрешителното за бутане на сградата, с което отпаднаха съмненията кога точно е издадено въпросното разрешително.


Русев обясни, че изцяло е спазил закона и не е имал основания да не го завери.  С документите с които разполагат от Общината става ясно , че сградата не е паметник на културата. Той обаче неуспя да обясни дали става въпрос за техническа грешка, манипулация на документи или друго- каквито мнение се прокараха сред хората. Множеството поиска неговата оставка, като го обявиха за престъпник. Той пое ангажимент да покаже документите  на всички, които имат интерес към тях.

Събарянето на най-красивият тютюнев склад започна в неделя. 

Заради  допусната техническа грешка сградата не е вписана като паметник на културата, а за ценност е била посочена съседна. Тази грешка е трябвало да бъде поправена именно днес.

Остава неясно кой е разрешил да се руши паметник на културата, всичко, което казват от общината е "Не знам".

Проектът, заради който събориха  тютюневия склад е за бъдещ хотел Хилтън.


Сградата на тютюневите складове е строена през 20-те година на миналия век. Последните близо десет години е била пуста. Последно на първия етаж е имало аптека, в която е имало ценни стенописи на местния художник Вълчан Петров. Пред Нова телевизия той обяви, че това е пета негова творба, която се унищожава в Пловдив.


Обновена!