понеделник, 21 март 2016 г.

Разкрития: "Пеевски-България" е продал дяловете в Булгартабак на "Пеевски-Дубай"

Днес стана ясно, че дубайската офшорка TGI Middle East FZE миналата седмица (на 18 март 2016) е изкупила дяловете на Делян Пеевски и Едуардо Миролио в „Булгартабак холдинг“. Това съобщава в. Капитал с позоваване на Централния депозитар.

На практика това означава, че Пеевски е купил дяловете от себе си и от Миролио. Той контролира TGI Middle East FZE чрез доверения си човек Венцислав Чолаков, който е директор на фирмата в Дубай, а също така директор на „Булгартабак холдинг“ и на неговия собственик BT Invest – Австрия.

Пътьом ня#КОЙ спечели едни 9 млн. лева от препродажбата, които вече са с доказан чист произход.

Според документите публикувани още на 12 август 2015 г. TGI Middle East FZE е платила през ноември 2013 г. на свързаната с Цветан Василев фирма EFV 45 414 388 евро по договор за цесия. С това плащане тя е придобила контрола върху лихтенщайнската офшорка Livero Investment, а чрез нея и основния пакет от акции на „Булгартабак холдинг“.

Произходът на тези пари е абсолютно неясен и се разследва от прокуратурата в Лихтенщайн. Най-вероятно те са от контрабанда на цигари в Близкия изток.

Произходът на парите на TGI Middle East за изкупуването на дяловете на Пеевски – 24,3 млн. лева и на Миролио – 35 млн.лева. или общо 59,3 млн. лева също е абсолютно неясен.

Твърде вероятно е и тези пари да са с произход контрабанда на цигари и финансиране на терористични организации.
Друг огромен скандал е, че човекът подписал документа, с който де факто се сменя собствеността на „Булгартабак“, е едновременно и изпълнителен директор на „Булгартабак Холдинг“ и на неговия мажоритарен собственик – австрийската BT INVEST.

От разчитане на подписите в документа за цесия става ясно, че това е лицето е Венцислав Чолаков – дясната ръка на Делян Пеевски, който се явява едновременно и директор на TGI Middle East FZE.

Това е неопровержим факт – очеваден конфликт на свързани лица, незаконна концентрация и е важно да се разбере, дали е бил деклариран пред българските регулатори.