петък, 25 март 2016 г.

Папата изми краката на бежанци

Делата имат по-голяма стойност от думите - има такива, които демонстрират прием и братство и други, като в Брюксел, война и разрушение, заяви папа Франциск нъвръх Велики четвъртък преди да извърши ритуала „умиване на нозете”, за да изрази дълбокия смисъл на думите на Исус на Тайната вечеря, предаде Радио Ватикана.

Както е известно тази година има голяма разлика във времето между католическия и православния Великден и днес за римокатолиците е Разпети петък. Още миналата година Светият отец предложи всички християни по света да празнуват на една и съща дата Възкресението на Христос.

Както и миналата година и вчера папа Берголио отслужи ритуала извън Ватикана - в Центъра за прием на бежанци в Кастелнуово ди Порто, на тридесетина километра от Рим. На 11 от тях – четирима нигерийски католици, три еритрейски жени християнки копти, трима мюсюлмани - сириец, пакистанец и малиец, индиец изповядващ индуизма и италианка от социалния кооператив управляващ Центъра – папата уми нозете.

Папа Франциск направи същото на малолетни затворници през 2013 г., после през 2014 в дом за хора с увреждания, а миналата година в прочутия римски затвор "Ребибия". Там излежаваше присъдата си и Агджа, стрелял срещу папа Йоан-Павел Втори на 13 май 1981 г. на площад "Свети Петър.

"Жестовете говорят повече от картините и думите. В Божието слово има знаци - Исус, който служи на другите, умива им нозете. И другият жест - Юда отива при неприятелите на Исус, ония, които не искат мир с него и взима пари, за да го предаде, 30 сребърника", разясни римският пастир словото божие преди ритуала.

И днес, тези два жеста са сред нас: единият - мюсюлмани, индуисти, католици, копти, евангелисти, братя, чеда на един и същи Бог, които искаме да живеем в мир, заедно. Другият  - преди три дни, жест на война и разрушение в един европейски град, извършен от хора, които не желаят да живеят в мир, но зад него, както зад жеста на Юда, стоят онези, които дават пари Исус да бъде предаден – фабриканти, трафиканти на оръжие, които искат кръв, а не мир, война, а не братство, допълни папата.

„Днес, в момента когато повтарям жеста на Исус да ви умия нозете, всички ние казваме: различни сме, с различни култури и религии, но сме братя и искаме да живеем в мир. Това е жеста, който извършвам с вас. Всеки от вас има собствена история, много кръстове и болки, но също и едно отворено сърце за братството; нека всеки, на своя религиозен език, проси от Господ това братство да зарази света, за да няма повече тридесет сребърника, които убиват брата, а винаги да има братство и добро”, призова Франциск.

Накрая, папата се ръкува поотделно с всичките 892 жители на бежанския център.