четвъртък, 14 април 2016 г.

ГЕРБ, СДС и ДБГ увеличиха билетчето в София на 1.60 лв.

С гласовете на ГЕРБ, четиримата съветници от СДС и Прошко Прошков (ДБГ) Столичният общински съвет одобри билетът да поскъпне до 1.60. Само преди дни от партията на Меглена Кунева обявиха, че имат решение да не подкрепят по-високата цена.

Талонът с билети става 12 лв., глобата се вдига от 20 на 40 лв., а актът - от 100 на 200 лв.
Междувременно опозицията организира протест пред общината срещу поскъпването на билетчето.

"Цената от 1,60 лв. касае изключително ограничен кръг хора, ползватели на тази услуга. Тази актуализация на цената касае гости на града и хора, които спорадично използват транспорта", тъй като повечето хора пътуват с карти, а тези които ползват билетчета, го правят рядко", заяви Екатерина Йорданова /ГЕРБ/, председател на транспортната комисия в Столичен общински съвет, която представи доклад за икономическата рамка на обществения транспорт в Столична община за 2016 г.

Според нея друго възможно решение, освен увеличението на цената на градското билетче, е увеличение на цената на всички транспортни документи. „Смятам, че това е справедливо, защото уязвимите групи граждани, които ползват преференциалните планове за пътуване няма да бъдат засегнати. Запазваме не само, но и увеличаваме видовете превозни документи, които дават алтернативи”, заяви Йорданова.

"Голямата група столичани ни подкрепят, не те протестират", посочи Йорданова. По думите й гратисчиите са порок на обществото и не цената формира гратиса. Тя призова "да се изправим срещу него и да застанем до контрольорите в градския транспорт".