понеделник, 4 април 2016 г.

Разкрития: Офшорна следа за 2 млрд. долара води до Владимир Путин

"Разкрито: Офшорна следа за 2 млрд. долара, която води до Владимир Путин".

Това заглавие се появи точно в 21 часа наше време на главната страница на британския "Гардиън" и още 109 световни медии от 76 държави, между които и българският вестник "24 часа". В сайта на "Гардиън" се появи и клипче със заглавие "Как да скриеш милиард долара" с лика на руския президент.

Става дума за така наречените Досиета "Панама", съдържащи повече от 11,5 млн. секретни документа за над 214 000 подставени компании, разкрити от 370 журналисти от цял свят. 

Това е най-мащабното разгласяване на тайни досиета в историята на журналистиката досега. Първи за разследването съобщи германският вестник "Зюддойче цайтунг".

Документите идват от панамската адвокатска кантора Mossack Fonseca и съдържат данни за офшорните сметки на държавни лидери, наркокартели, членове на мафията, корумпирани политици и просто хора, укриващи доходите си от данъчните.

Според разкритите масиви има данни за изградена мрежа от тайна офшорни фирми и огромни заеми на стойност 2 млрд. долара, а следите водят до Путин. Разкритията показват как руският президент е станал приказно богат, благодарение на близкия си кръг, съобщава "Гардиън".

Името на президента не фигурира официално в нито един документ. Данните обаче показват модела как негови приятели са печелили милиони от сделки, които на пръв поглед не са могли да бъдат осигурени без покровителството му. Според документите  семейството на Путин се е възползвало от тези сделки и пари.

Офшорната пътеката започва от Панама и стига до Русия, Швейцария и Кипър. Тя включва и частен ски курорт, където една от дъщерите на Путин - по-малката Катерина, се е омъжила през 2013 г., разказват колегите от "Гардиън".

Досиетата Панама се фокусират и върху един от най-близките приятели на Путин - музикантът Сергей Ролдугин. Това е човекът, запознал президента с бившата му съпруга Людмила, и кръстник на голямата му дъщеря Мария.

Като професионален музикант той очевидно е натрупал богатство - става дума за контрол над активи на стойност най-малко 100 млн. долара, може би и повече. Вероятно именно Ролдугин е бил избран за целта, защото не е толкова известен, макар че той савият отрича да е бизнесмен и да има връзки с руски високопоставени фигури.

И все пак файловете разкриват, че приближеният до Путин е имал дял от 12.5% ​​в най-голямата руска тв рекламна агенция - "Видео Интернешънъл",  с годишни приходи от над 800 млн. паунда. Ролдугин също така е получил възможност да купи миноритарен дял от производителя на камиони "Камаз", който произвежда превозни средства за руската армия. Музикантът притежава и 15% от фирма на име Raytar, базирана в Кипър.

Според документите и анализът на "Гардиън" музикантът притежава и дял от "Банка Русия" - известна като "банката на Путин".

Банката, базирана в Санкт Петербург се ръководи от Юрий Ковалчук. Според данни на САЩ това е “личният банкер” на руския президент и на мвото високопоставени руснаци, продължава разказа “Гардиън”.

“Досиетата Панама” разкриват, че Ковалчук и “Банка Русия” успяват да трансферират най-малко 1 милиард долара за специално създадено за целта офшорно образувание, наречено Sandalwood Continental.

Според документите средствата идват от необезпечени заеми от контролираната от държавата Руска търговска банка (RCB).

Част от парите, получени от RCB, са се върнали обратно в Русия, а печалбите от огромни лихвени проценти са отишли в тайни сметки в Швейцария.

Според схемата парите, добити чрез двамата описани приятели на Путин, минават през швейцарски адвокати, панамската кантора, откъдето текат документите, RSB, кипърската офшорка Sandalwood Continental и се връщат обратно в Русия.

Парите се връшат обратно към кръга “Путин”, но този път под формата на много евтини заеми с лихви под 1 %. Не е ясно дали те са възстановени.

През 2010 г. и 2011 г. Sandalwood Continental дава три заема на стойност 11,3 милиона долара на офшорна компания, наречена Ozon. Тя притежава луксозния ски курорт Igora в региона Ленинград. Ozon принадлежи на Ковалчук ​​и кипърска фирма.

Осемнадесет месеца след даването на заемите, президентската дъщеря Катерина прави сватбата си там. Годеникът й е Кирил Шамалов, син на друг от приятелите на Путин от Санкт Петербург.

Документите разкриват още и други маневри на кръга на Путин. "Гардиън" припомня, че няма нищо незаконно в използването на офшорни компании, но според данните сделките, за които става дума, са фалшиви, търгувани са акции със задна дата, плащани са такси за милиони долари за консултантски услуги и т.н. През 2011 г. дружество, свързано с Ролдугин, купува правата над кредит за 200 милиона долара на цената на 1 долар.

"Това не е бизнес, това е създаването на външния вид на бизнес с цел непрекъснато да се движат и крият активи", казва Андрю Мичъл, водещ прокурор по разкриване на пране на пари, цитиран от BBC Panorama и "Гардиън".

ВИДЕО