четвъртък, 14 април 2016 г.

#СтигаВечеСвинщини

Колегата на Чавдар Николов Христо Комарницки призова Нова телевизия да не показва карикатурите му повече в сутрешния си преглед на печата. Комарницки публикува рисунките си всеки ден на последна страница във в. "Сега".

Нова тв вчера изтри видео карикатурата на художника "Свински опашки vs конски опашки", която изобразяваше Бойко Борисов и Динко под вееща се като знаме свинска опашка, от своята платформа за видеосподеляне - VBOX7, както и от сайта си. С нея бяха изтрити и всички останали карикатури на Николов.

"Нищо и никакви свински опашки, пък такива проблеми създават. To be continued", така лаконично коментира в профила си във фейсбук карикатуристът Чавдар Николов свалянето на клиповете му.

В самата Нова телевизия журналистите също не получиха информация какво се случва.

"Да приключиш договор с карикатурист в деня, в който е иронизирал чувствителния на тема карикатури Бойко Борисов, е решение без нормална бизнес, професионална и имиджова логика. Според мен. Като се случи, независимо от мотивите, негативите са за всички по веригата", коментира във фейсбук профила си разследващата журналистка от Нова Миролюба Бенатова.

Късно снощи медията обясни, че не става дума за намеса в редакционната политика, а за прекратяване на договора с Чавдар Николов поради ниски резултати.
Прекратяването на договора обаче не е всичко. Чавдар Николов се оказва "заличен" от сайтовете на групата. Изтрит е не само каналът му във VBOX7, не само публикациите за него на сайта NovaNews, но и всеки един текст, който съдържа името Чавдар Николов, в новинарсия сайт Vesti.bg.

Във фейсбук вече се организира протест в защита на Чавдар Николов.

Протест в защита на свободата на словото (и четката)

Нека всички български граждани, които сме възмутени от грубата разправа с карикатуриста Чавдар Николов, се съберем в градинката пред Кристал.

В петък в 12:30 на обяд ще покажем, че не сме съгласни и ще извикаме силно:

#СтигаВечеСвинщини