събота, 2 април 2016 г.

Нова война в Нагорни Карабах

Азербайджански войници са насочили оръжията
 си към нагорни Карабах. Снимка въоръжени сили
 на Азербайджан.
Над 100 души са убити в ожесточени сражения, избухнали снощи в анклава Нагорни Карабах в Задкавказието, предаде Нюз.Ру.

Новината съобщи военното министерство на Азербайджан.

Сблъсъците са между армията на Азербайджан, от една страна, и на Армения и Нагорно-Карабахската република, от друга.

И Ереван, и Баку, размениха взаимни обвинения по въпроса кой е започнал първи атаките.

Ереван обвини Баку, че неговите сили са предприели офанзива от всички страни към англава Нагорни Карабах. Той принадлежи на Азербайджан и представлява остров сред неговата територия, но е населен предимно с арменци. Там е създадена непризнатата Нагорно-Карабахска република (НКР).

Според арменски военни източници за първи път от края на бойните действия 1994 г. азербайджанската армия използва всички видове военна техника. Атаките се извършват с артилерия, бронирана техника и авиация.

Азербайджан обяви, че е загубил 12 военнослужещи, но е унищожил над 100 вражески войници.

Армения и Нагорни Карабах не съобщават за никакви загуби - нито свои, нито на противника.

Военното министерство в Ереван съобщи за свален хеликоптер на Баку. Азербайджанската страна първо отрече новината, но няколко часа по-късно я потвърди.

Арменският президент Серж Саргсян отпътува предсрочно за родината си от САЩ, където бе на световния ядрен форум.


29 години конфликт


Конфликтът между Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах избухна през 1987 г., още по времето на СССР. Тогава населението на автономната република, което е предимно арменско, обяви излизане от състава на Азербайджанската ССР. Последваха изстъпления на азери, стигна се до десетки жертви.

След разпадането на СССР последваха военни действия в региона в периода 1992-1994 г. След тях Азербайджан изгуби контрола върху Нагорни Карабах и седем прилежащи района.

В резултат Нагорни Карабах обяви независимост. От 1992 г. насам се водят преговори за разрешаването на конфликта. Азербайджан настоява да запази териториалната си цялост. Армения е на страната на непризнатата република.

В момента Азербайджан е ключов съюзник на САЩ. А Армения се сближи с Русия и влезе в Евразийский съюз- На нейна територия има 5000 руски военнослужещи и две руски военни бази.


Реакцията на Москва


Руският президент Владимир Путин призова двете страни на конфликта в Нагорни Карабах да прекратят огъня. Той настоя да бъде проявена сдържаност, за да се допуснат нови човешки жертви, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Военният министър Сергей Шойгу проведе днес извънредни разговори по телефона с колегите си Сейран Оганян от Армения и Закир Гасанов от Азербайджан. Той допълни, че Москва с тревога следи съобщенията за новите сблъсъци в Задкавказието.