сряда, 6 април 2016 г.

Защо превърнахте кризата в епикриза?

Ден преди професионалния си празник 7-ми април - Международния ден на здравния работник, доктори от цялата страна размахаха плакати: "Искаме реформа, не имитация". Протестът в София се организира от Българския лекарски съюз цяла седмица, но в крайна сметка в столицата пристигнаха не повече от 1000 души от районните колегии във Враца, Пловдив, Търговище, Стара Загора, Плевен и Ловеч.

Множеството се събра точно в 15 ч на площад "Независимост" пред Министерски съвет, и блокира движението по бул. "Цар Освободител". Протестът започна с националния химн и едноминутно мълчание в памет на загиналите при терористични атаки. Със същата минута бяха почетени и жертвите на здравните реформи през последната година.

"Не сме тук, за да говорим за пари, а заради всички лекари, които напускат страната, защото не виждат смисъл и перспектива за своето развитие. Тук сме, за да кажем "не" на грубото администриране на една свободна професия", представи исканията на лекарите председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев.

По думите му средната възраст на докторите в страната е 55 години, а недостигът на кадри е толкова голям, че скоро няма да има кой да ни лекува. Но най-големият порок на управляващите е, че се опитват да подчинят медицината, така че тя да служи на здравната система - а би трябвало да е обратното.