събота, 9 април 2016 г.

Канада не се стресна от заплахата на Брюксел! Няма да отменя визите за българи и други граждани на Източна Европа

Канадското правителство излезе с изявление, че визовата политика на страната не се основава на реципрочност. Това е всъщност отговорът на Отава на оповестените вчера от Европейската комисия намерения да наложи временно визи за граждани на Канада и САЩ от 12 април, съобщава БНР. Причината е, че двете държави не отменят визовия си режим за всички европейски страни, а преди две години е била договорена реципрочност.

В момента американци и канадци пътуват без визи в целия Евросъюз, а в същото време САЩ и Канада позволяват безвизово пътуване само на граждани от по-старите западни страни-членки на Съюза. Брюксел настоява визите да паднат и за новоприсъединилите се като България, Кипър, Полша, Румъния и Хърватия.

В Петък Европейският съюз обяви, че е готов да наложи временно визи за гражданите на САЩ и Канада. Срокът, който е бил поставен на Вашингтон, е 24 месеца и той изтича. Ако това не стане, европейското законодателство задължава Еврокомисията да приеме реципрочни мерки. Решението ще се обсъди следващия вторник на заседание на комисарите, потвърди говорителят Мина Андреева.

''Ако се установи липса на реципрочност във визовия режим на 12 април 2016г., Комисията ще бъде принудена да издаде решение за временно прекратяване на безвизовото пътуване за срок от 12 месеца. Това е записано в регламента и нашите американски партньори го знаят,'' каза тя, цитирана от БНР.

Говорителят на канадското Министерство на миграцията Феликс Кориво е посочил: „Канада трябва да е сигурна, че държавите отговарят на нейните критерии за освобождаване от визи“ и е допълнил, че канадските официални лица продължават да водят интензивен „положителен и постоянен диалог“ с Европейския съюз.

Медиите в Канада успокояват гражданите да не очакват усложнения на пътуванията им в Европейския съюз през пролетта и лятото и че евентуалното въвеждане на визи няма да влезе в сила незабавно, а най-рано в края на годината. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар