вторник, 5 април 2016 г.

Наистина няма български политици сред собствениците на офшорки:)

Засега няма данни нито един български политик да участва в схемата на офшорките, според "24 часа". Журналист от „24 часа“ участва в Межународния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) и гордо предаде, че няма родни политици в Досиетата "Панама".

Оказва се, че не е точно така. Самото заглавие на „24 часа“: „Няма български политици сред собствениците на офшорки. Засега“, звучи малко като оферта.

Всъщност свързвана с Пеевски офшорка също е регистрирана от "Мосак Фонсека" в Панама

Свързвана с депутата от ДПС панамска офшорка е регистрирана с помощта на фамозната компания "Мосак Фонсека", съобщи в блога си финансовият журналист Мирослав Иванов. Става дума за фирмата Sibole Services Incorporated, която е регистрирана през май от панамската фирма MF Legal Services, която е част от структурата на Mossak Fonseca.
Наименованието MF във фирмата-регистратор е абревиатура от Mossak Fonseca (Mossfon). 

Ето и факсимиле от документа:


Панамската офшорка е собственик на българската компания "Сиболе сървисис инкорпорейтид България", която през 2012 г. купи строителната фирма "Техноекспортстрой" с кредит от Корпоративна търговска банка.

В интервю за телевизията BIT бившият шеф на надзорния съвет на КТБ Цветан Василев посочи "Техноекспортстрой" като компания, която е под контрола на Пеевски. В момента собственик на "Техноекспортстрой" не е "Сиболе сървисиз", а фирмата "Тамос" АД.

Скандалът, наречен "Досиетата "Панама" гръмна миналата неделя, след като стана ясно, че компанията Mossack Fonseca е била използвана за укриване на доходи и данъци от държавни глави и знаменитости от цял свят. Заради аферата исландският премиер Зигмундур Гунлаугсон подаде оставка.