понеделник, 16 май 2016 г.

Сменят 16 посланици

Правителството ще предложи на президента Росен Плевнелиев да издаде укази за освобождаването на 16 посланици и назначаването на нови. Сред новите назначения са трима души от администрацията на държавния глава.

С дипломатически пост предстои да се сдобият началникът на кабинета на президента Деяна Костадинова. Тя ще замени на поста постоянен представител на България в Службата на ООН и други международни организации в Женева Иван Пиперков. В служебното правителство на Марин Райков тя беше вицепремиер и министър на социалната политика. По това време тя беше съветник на президента по социалните въпроси. Тя беше зам. социален министър в първото правителство на ГЕРБ, а отскоро е началник на кабинета на президента, след като Екатерина Захариева беше избрана за правосъден министър на мястото на напусналия Христо Иванов.

Началникът на протокола в президентската институция Иван Кондов ще бъде изпратен за посланик в Испания и Андора, където ще смени Костадин Коджабашев, а Мартин Иванов, който е секретар по култура, образование и национална идентичност, ще замени Любомир Тодоров на длъжността извънреден и пълномощен посланик на България във Финландия и Естония със седалище в Хелзинки. Иванов беше министър на културата в служебното правителство на Марин Райков.

Сред имената, които ще бъдат сменени, е и това на ген. Никола Колев - бивш началник на Генералния щаб на армията и дълги години началник на кабинета на президента Георги Първанов. В медиите вече изтече информация, че той се връща в София, за да участва в предстоящата президентска надпревара като вицепрезидент на Ивайло Калфин. Ген. Колев ще бъде освободен от поста посланик в Холандия. На негово място ще бъде назначен Румен Александров, който към момента е зам. външен министър.

На мястото на посланика ни в Грузия Пламен Бончев ще бъде назначена Десислава Иванова-Козлева. Посланикът ни в Южна Африка Катя Делева пък ще бъде заменена от Красимир Стефанов.

Уляна Богданска, която е директор на дирекция в МВнР ще заеме поста на Бисерка Бенишева в Унгария, а Валентин Модев - този на Христо Гуджев в Мексико.

Нов посланик ще има и в Мексико - Андрей Техов, който също е кадър на Външно, ще смени Максим Гайтанджиев. Новият посланик в Кувейт ще се казва Борис Борисов, който ще замени на поста Александър Олшевски. Посланикът ни в Словашката република Маргарита Ганева ще бъде сменена от Йорданка Чобанова, а на стола на Александър Филипов в Румъния ще седне Тодор Чуров, който има солиден дипломатически опит. Той беше освободен от поста зам. външен министър от Пламен Орешарски. 

В Япония посланик отива Борислав Костов, който ще смени Георги Василев. Василий Такев отива в Португалия, където посланик сега е Тодор Стоянов. Такев е постоянен секретар на МВнР.

С нов пост се сдобива и Августина Цветкова - бивш генерален секретар на Атлантическия клуб, зам.-министър на отбраната в първото правителство на ГЕРБ. Тя ще бъде посланик в Босна и Херцеговина, където постът сега се заема от Ангел Ангелов.

Радко Влайков пък ще бъде новият ни посланик в Сърбия на мястото на Ангел Димитров.