четвъртък, 19 май 2016 г.

Нов протест: „Храна с изтичащ срок за парламент с изтекъл срок!“

/Таралеж/ "Да нахраним прасетата! Храна с изтичащ срок за парламент с изтекъл срок!" Така е озаглавен протестът, който набира привърженици в социалната мрежа фейсбук. Организатор е „Протестна мрежа“, която вчера обяви, че събира дарения от българи в чужбина, за да закупи развалени продукти за депутатите. За снимката на събитието е използван кадър от предишен протест, когато Валери Симеонов ловко избягваше летящите към него домати. Протестът е насрочен за 18:30 часа днес пред Народното събрание.

„С помощта на български граждани от чужбина закупихме хранителни продукти с изтичащ срок на годност, които да дарим на народните представители, чиито срок на годност изтече окончателно, когато потъпкаха Конституцията на България за втори път, препотвърждавайки промените в Изборния кодекс, ограничаващи правото на ГЛАС на българските граждани, намиращи се извън границите на родината. Срамуваме се от вас, депутати!", се казва в призива.

Вчера „Протестна мрежа“ първа разпространи реакция след отхвърлянето на наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху Изборния кодекс.

"Приемането на изборни правила чрез взаимен рекет, в рамките на управляващата коалиция, разделя и противопоставя по недопустим начин групи в българското общество. Отблъсква гражданите от изборния процес и подрива доверието в демократичните институции", се казваше в позицията.

Междувременно повечето депутати не побързаха да отидат днес на работа. В деня след отхвърлянето на ветото, когато всеки глас беше важен, Народното събрание на два пъти не успя да събере необходимия кворум.